in

U naselju Braća Marić i dalje u toku druga faza radova na izgradnji kanalizacije

U ovo vreme prethodne godine borili smo se sa poplavama na levoj obali. Mnogim komšijama zbog tada su oštećene kuće i domaćinstva, jer voda nije imala gde da ode.

Tada je procenjeno da je u jednom satu, kada je bilo najkritičnije, palo i do 100 litara kiše po metru kvadratnom.

Pumpe su radile gotovo danonoćno, a kanali nažalost nisu odradili svoj posao, jer nisu bili čišćeni i održavani godinama unazad.

Zbog svega što se tada dogodilo, nadležni su konačno obratili više pažnje na mrežu kanala, ali su nam obećali i izgradnju kanalizacione mreže koju smo na levoj obali čekali decenijama unazad.

Evropska Investiciona Banka odobrila je kredit u iznosu od 35 miliona evra za izgradnju kanalizacije za Borču, Ovču, Krnjaču i Kotež. Grad se obavezao da uloži još 13 miliona evra.

Radovi na prvoj fazi ovog projekta započeti su u martu, u bloku Braće Marić u Krnjači. Prva faza vredela je 42 miliona dinara i tada je izgrađeno 1.200 metara gravitacionog kolektora.

U Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, kažu da se trenutno radi na drugoj fazi izgradnje sekundarne kanalizacione mreže, u šta je uloženo 90 miliona dinara.

Gradi se gravitacioni kolektor dužine 715 metara, kao i mreža pod niskim pritiskom dužine 5.613 metara – kažu u Direkciji.

Sve otpadne vode iz naselja koje bude prikupljala novoizgrađena kanalizaciona mreža usmeravaće se u kolektor na Pančevačkom putu i dalje ka kanalizacionoj crpnoj stanici „Krnjača 1“.

Po završetku ovih radova, oko 500 domaćinstava dobiće mogućnost da se priključi na gradsku kanalizacionu mrežu.

Ipak, postavlja se pitanje koliko će dugo trajati izgradnja kanalizacije za četiri najveća naselja na levoj obali, ako se nastavi ovim tempom.

Ako se bude priključivalo po 500 domaćinstava godišnje, slobodno možemo da pretpostavimo da neće skoro!

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Od septembra u nekim gimnazijama novi sistem ocenjivanja

    Ipak ćemo dočekati suzbijanje komaraca iz vazduha