in

Od septembra u nekim gimnazijama novi sistem ocenjivanja

Kako je izjavio Ministar prosvete Mladen Šarčević, od nove školske godine uvodi se program međunarodne mature u kom petica neće biti najveća ocena. Dodao je da se ovaj program odnosi na gimnazije.

To znači da je program IB diploma završne dve godine gimnazijskog obrazovanja sada u Srbiji dostupan deci gimnazijskog obrazovanja kroz državne škole – rekao je ministar.

Ovakav sistem od 1991. godine postoji u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je u svetu poznat još od 70-ih godina. Smatra se izuzetno kvalitetnim obrazovnim programom.

Ocene su na skali od jedan do sedam, to znači da je ozbiljnost programa velika, da su ispiti zahtevni i da se ocene na mnogim svetski priznatim fakultetima priznaju kao završeni ispiti – naglasio je ministar.

Ono što je bitno, je činjenica da poznati svetski univerziteti blagonaklono gledaju na maturante koji su se školovali po ovom programu i imaju IB diplome.

Program će se od septembra primenjivati u tri gimnazije – Zmaj Jovina u Novom Sadu, Deseta Beogradska i Svetozar Marković u Nišu.

Što se tiče novog načina ocenjivanja, petica kao ocena ostaje u rangu sadašnje petice, ali postoje i ocene šest i sedam.

Osim toga, IB program obuhvata i šest ispita koje đaci biraju i sami određuju svoju idealnu kombinaciju. Bira se po jedan predmet iz šest ponuđenih grupa.

Šest grupa u koje su podeljeni programi:

  • Grupa 1: Prvi jezik – označava prvi jezik učenika ili službeni jezik škole. Fokus je na jezičkom i književnom znanju.
  • Grupa 2: Drugi jezik – može biti na osnovnom, srednjem i naprednom nivou.
  • Grupa 3: Društvene nauke (istorija, ekonomija, IT)
  • Grupa 4: Prirodne nauke (biologija, hemija, fizika, prirodni sistemi itd.)
  • Grupa 5: Matematika (matematika, matematičke metode itd.)
  • Grupa 6: Umetnički i naučni izborni predmeti (medicinski predmeti, muzička umetnost, pozorište, vizuelne umetnosti ili predmeti iz grupe od 1 do 4).

U zavisnosti od toga kako se ovaj sistem pokaže u ove tri škole, verujemo da će se u budućnosti primenjivati i u drugim školama u Srbiji.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Na više lokacija na levoj obali komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila

    U naselju Braća Marić i dalje u toku druga faza radova na izgradnji kanalizacije