in

Na više lokacija na levoj obali komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila

Nedavni kišni dani učinili su da populacija komaraca eksplodira. Kako stručnjaci navode, komarci su se ove godine pojavili sa zakašnjenjem, ali jure da nadoknade propušteno. 

Iako je broj komaraca ogroman, nadležne službe i dalje insistiraju na suzbijanju komaraca sa zemlje. Zaprašivanje iz vazduha se izgleda ni ne razmatra.

Među populacijom komaraca je, kao i ranijih godina, prisutan virus zapadnog Nila i to na većem broju lokacija u Beogradu, od kojih su mnoge i na levoj obali.

Zaraženi komarci u Beogradu su registrovani u Banjičkoj šumi, Centralnom groblju, groblju Mali Zbeg, Topčiderskom groblju, levoj obali Dunava, na potezu od Pančeva ka Pančevačkom mostu, Kotežu, Obrenovcu i Banovom brdu – kaže doktor Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju

Procenat zaraženosti komaraca je oko 20 odsto, što se ne razlikuje od prethodnih godina, rekao je Aleksić.

Najviše komaraca ima u priobaljima Save i Dunava i šumskim kompleksima oko grada. Ove godine znatno je manje šumskih komaraca, koji su agresivniji, a znatno više običnih.

Kako se navodi, komarci su najaktivniji u sumrak i rano jutro, pa se sugrađanima savetuje da u ovo vreme izbegavaju mesta na kojima su najbrojniji.

Za stanove se preporučuje upotreba tableta, a najjednostavnija je mehanička zaštita postavljanjem mrežica na prozore.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Nove mere Kriznog štaba

Od septembra u nekim gimnazijama novi sistem ocenjivanja