in

Ipak ćemo dočekati suzbijanje komaraca iz vazduha

Juče je iz Zavoda za biocide stigla informacija da su i ove godine u Beogradu komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila. Sa druge strane, iz Gradske čistoće tvrde da ova informacija nije istinita.

Prema nalazima referentne laboratorije Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ kod izlovljenih komaraca na teritoriji Beograda nije izolovan virus Zapadnog Nila. Ukoliko virus Zapadnog Nila u narednom periodu bude izolovan u izlovljenim komarcima koje analizira referentna laboratorija javnost će odmah biti obaveštena – saopštili su iz „Gradske čistoće“.

A dok nadležni pokušavaju da se dogovore ko je u pravu, sugrađane nastavljaju da muče komarci, koji kao da su podivljali.

Ipak, konačno smo dobili informaciju da će se zbog velikog broja komaraca pripremiti za zaprašivanje iz vazduha.

Od marta meseca je primenjivana tehnologija suzbijanja komaraca sa zemlje, a naredne nedelje pristupiće se i podizanju privredne avijacije kako bi se suzbijanje ovih insekata obavljalo i iz vazduha. Iako, do sada nije izolovan virus Zapadnog Nila, komarci će se tretirati i pomoću avijacije kako bi se sprečilo da se pojave zaraženi komarci, što se očekuje početkom avgusta – kažu u Gradskoj čistoći

Kako kažu, zbog nestabilnih vremenskih prilika, oscilacija u spoljnoj temperaturi i padavina u proteklom periodu, aktivirala su se dva roda komaraca, što prethodnih godina nije bio slučaj.

Tehnike suzbijanja komaraca sa zemlje ne daju potrebne rezultate. Sugrađani sa leve obale to najbolje osete na svojoj koži.

Nadamo se da će avioni poleteti ubrzo, jer je ovo rešenje i prethodnih godina bilo neophodno da bi se suzbile krvopije.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    U naselju Braća Marić i dalje u toku druga faza radova na izgradnji kanalizacije

    Nove mere protiv Covid 19 koje važe od danas