in

Ove godine udar na komarce sprovodiće se samo sa zemlje

Od ove godine, po prvi put su za borbu protiv komaraca zaduženi radnici Gradske čistoće. Od 1. januara su ovi poslovi iz nadležnosti Zavoda za biocide prešli na ovo komunalno preduzeće.

„Gradska čistoća“ je svu neophodnu mehanizaciju preuzela od Zavoda za biocide, kao i deo stručnog kadra.

Od početka maja aktivno se krenulo sa suzbijanjem odraslih formi komaraca uređajima sa zemlje, a akcije su usmerene na priobalje reka, nasipe i šume.

Tretmani su do sada urađeni na teritoriji 16 gradskih opština, a dosada je sproveden larvicidni tretman na površini od 4.300 hektara – objašnjavaju nadležni iz JKP „Gradska čistoća“

Na pitanje da li je ovo komunalno preduzeće spremno ukoliko bude bilo potrebe i za zaprašivanjem iz vazduha, odgovaraju da tako nešto uopšte ne bi trebalo da se praktikuje.

Prema preporukama EU, suzbijanje komaraca iz aviona se više ne praktikuje, jer se sredstva koja uništavaju komarce nekontrolisano kreću kroz vazduh, a svakako je suzbijanje sa zemlje mnogo delotvornije i može da se radi ciljano.

Ove argumentacije držao se i Zavod za biocide, ali je pravilo povremeno zanemarivano, pa je zaprašivanje iz vazduha organizovano je i prošlog leta jer je dizanje avijacije bilo jedino rešenje.

Zavod za biocide prethodnih godina besplatno je delio tablete za suzbijanje komaraca koje efikasno ubijaju larve u septičkoj jami. Ova usluga je ostala u njihovoj nadležnosti.

Iz Zavoda ističu da imaju dovoljno zaliha tableta za ovu namenu, ali da je potrebno da Grad, obezbedi sredstva kako bi podela mogla da počne.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Samo se vade na neke Preporuke EU. Kako to da u Grčkoj i Italiji prskaju iz vazduha? Od 2012 nisu prskani komarci iz vazduha u Beogradu sve do prošle godine kad su počeli da prenose boleštine na stoku. Za ljude niko i ne pita i ne mari.

Vodovod otvara svoje šaltere za sugrađane od 01. juna

Zaključena rasprava po tužbi bivših radnika i penzionera PKB-a