in

Danas najzad potpisan sporazum o finansiranju kanalizacije za levu obalu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i predstavnica Evropske investicione banke (EIB) Ana Solecki potpisali su danas sporazum o saradnji koji podrazumeva grant od 1,1 milion evra za projektovanje kanalizacione mreže na levoj obali Dunava.

Vesić istakao je da je potpisivanje sporazuma veliki dan, ne samo za štanovnike leve obale Dunava, već i za ceo Beograd, jer trećina prestonice nema kanalizaciju.

Zamenik gradonačelnika naveo je da potpisivanje ugovora predstavlja grant, pomoć i donaciju EIB od 1,1 milion evra za projektovanje kanalizacije za naselja na levoj obali Dunava, kao i za postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacionih crpnih stanica.

Pored ovog granta, EIB je odobrila i kredit od 35 miliona evra za izgradnju kanalizacione mreže na levoj obali Dunava, kaže Vesić, a grad će uložiti još 13 miliona iz sopštvenih sredstava, ali će ukupna investicija izgradnje kanalizacije u Borči, Ovči, Krnjači i Kotežu dostići oko 80 miliona evra.

Projektovanje će se raditi u fazama i već u martu sledeće godine možemo očekivati početak izgradnje kanalizacione mreže – rekao je Vesić novinarima nakon potpisivanja ugovora.

Na levoj obali Dunava biće izgrađeno 80 kilometara kanalizacione mreže, a Vesić je dodao da u tom delu Beograda već postoji oko 30 kilometara kanalizacione mreže, ali da sve otpadne vode odlaze direktno u reku.

Dodao je i da u Beogradu ima više od 100 kanalizacionih ispusta u Savu i skoro 200 ispusta u Dunav, te da je glavni grad Srbije poslednji u Evropi koji ispušta kanalizaciju u reke, ali da je to je nasleđen problem koji aktelna vlast počinje da rešava.

Predstavnica EIB Ana Solecki kaže da je u fokusu investicije te banke da se unapredi životni standard građana i da se obezbedi projektovanje kanalizacije.

Potpisivanju sporazuma u Skupštini grada prisustvovao je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

4 Comments

    • Postoji uradjeni kolektor u trupu PA i deo ZR putu postoji uradjena crpna stanica Krnjaca 1 a postoje vise projekata .Izrada kanalizacije je je bila 10 miliona evra a sada je dosla na 80 miliona evra. Niko neizlazi sa tim sta dobijmo sa tim. Da li pored fekalne kanalizacije dobijamo i aymosversku ,putnu kanalizaciju i kanalizaciju za obaranj nivoa podzemnih voda .

  1. Postoji uradjeni kolektor u trupu PA i deo ZR putu postoji uradjena crpna stanica Krnjaca 1 a postoje vise projekata .Izrada kanalizacije je je bila 10 miliona evra a sada je dosla na 80 miliona evra. Niko neizlazi sa tim sta dobijmo sa tim. Da li pored fekalne kanalizacije dobijamo i aymosversku ,putnu kanalizaciju i kanalizaciju za obaranj nivoa podzemnih voda .

Zbog probijenog roka svakodnevne gužve na Pupinovom mostu

Odobrena upotreba vode za piće u većini naselja leve obale