Radovi na kanalizaciji u Braće Marić u Krnjači treba da budu gotovi do kraja leta - www.lobi-info.rs

Radovi na kanalizaciji u Braće Marić u Krnjači treba da budu gotovi do kraja leta

3 minuta za čitanje
1

U Bloku braće Marić, naselju u Krnjači u toku su radovi iz druge faze izgradnje kanalizacione mreže vredne 90 miliona dinara. U prvoj fazi radova, koja je koštala 42 miliona dinara, izgrađeno je 1.200 metara gravitacionog kolektora koji koristi slobodan pad otpadnih voda.

Sada se gradi kanalizaciona crpna stanica, još jedan gravitacioni kolektor dužine 715 metara, kao i mreža pod takozvanim niskim pritiskom dužine 5.613 metara.

Sve otpadne vode iz naselja koje bude prikupljala novoizgrađena kanalizaciona mreža usmeravaće se u kolektor na Pančevačkom putu i dalje ka kanalizacionoj crpnoj stanici „Krnjača jedan”.

Po završetku svih radova oko 500 domaćinstva dobiće priliku da se priključi na gradsku kanalizacionu mrežu – kažu u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju grada.

Planirano je da ovi radovi koji su počeli u martu budu završeni krajem leta.

Kanalizaciona crpna stanica „Krnjača jedan” završena je pre nekoliko godina i nalazi se na kraju fekalnog kanalizacionog sistema ovog naselja. Predstavlja prvu fazu budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, odnosno fabrike za preradu voda koja će se graditi u Velikom Selu.

U ovu stanicu neće se samo slivati fekalne vode iz Krnjače, već sve vode iz šireg banatskog kanalizacionog sistema. Banatski sistem obuhvata oko 12.200 hektara, a kanalisanjem je obuhvaćeno oko 33.000 stanovnika.

Podsetimo na ubrzanje izgradnje kanalizacione mreže na levoj obali Dunava, Srbija se odlučila posle prošlogodišnjih obilnih padavina i poplave koja je potopila gotovo sva naselja na levoj obali.

Grad Beograd je prošle godine potpisao ugovor o kreditiranju ovog projekta čija je ukupna vrednost 48 miliona evra. Za ovu svrhu grad je obezbedio 13 miliona evra, a Evropska Investiciona Banka 35 miliona.

Prema pravilima EIB-a, po usvajanju studije uslediće definisanje plana javnih nabavki kojim će se predvideti podela radova na tri celine.

Prvu i drugu celinu čine pogon za prečišćavanje otpadnih voda „Krnjača”, primarni kolektori i sekundarna mreža, a ove dve celine će se realizovati kroz tendere za istovremeno projektovanje i izvođenje radova.

Treću celinu čini samo kanalizaciona crpna stanica „Krnjača dva” za koju postoji odgovarajuća projektna dokumentacija i za nju će biti raspisan tender samo za izvođenje radova.

Planirano je da u oktobru bude raspisan tender za izgradnju crpne stanice „Krnjača dva”, a u decembru tender za preostale dve celine – objašnjavaju u direkciji.

Na levoj obali živi oko 150.000 stanovnika i nepostojanje kanalizacije još uvek je jedan od gorućih problema.

1 Comment

  1. Da li znate kada su počeli radovi na kanalizacionu mreži u Bloku Braće Marić? Avgusta meseca 2017.i od tada nemamo asfalt u ulici, živimo ko da smo iz najveće zabiti… A nigde niko ništa ne piše😣

Leave a Reply

Prethodna priča

Sugrađani koji koriste liniju 101 i dalje čekaju u nedogled i putuju satima

Sledaća priča

Počele su prijave za karticu "Tri plus", evo koje su pogodnosti

Poslednje od Vesti