in

Za 9 dana počinje čišćenje kanala na levoj obali

Očekivani datum početka čišćenja kanala na levoj obali Dunava je 20. avgust prema rečima gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića.

To će se desiti po isteku zakonskog roka predviđenog za eventualne žalbe nakon sprovedenog postupka javne nabavke od 6. avgusta za Hitne sanacione radove.

On je izjavio da će čišćenje, za koje je Vlada izdvojila 218 miliona dinara, na terenu sprovesti ekipe vodovodnog preduzeća Sibnica, a stručni nadzor vršiće JVPSrbijavode.

– Svakoga dana na terenu će biti četiri ekipe sa odgovarajućom mehanizacijom, što je oko stotinu ljudi koji će početi radove sa različitih lokacija. Planiran rok za završetak radova je devet meseci – saopštio je gradonačelnik.

Predviđeno da se očisti oko 47 kilometara kanalske mreže, a radovi obuhvataju i rekonstrukciju crpne stanice Reva koja je od suštinskog značaja za evakuaciju viška vode sa područja tog dela Pančevačkog rita.

Crpna stanica predstavlja najnižu tačku područja, što znači da je najopterećenija, a sa godinama je izgubila stepen iskorišćenosti, te je rekonstrukcija neminovna.

– Predviđeno je čišćenje 19,50 kilometara glavne kanalske mreže u koju spadaju Kalovita, Sebeš, Suvi Sebeš i Vizelj, kao i 27,22 kilometra sekundarne kanalske mreže u slivovima Ovča, Reva i Borča, zatim sanacija ustava i propusta, zacevljenje kanala u dužini od 120metara, kao i sanacija hidromašinske opreme CS Reva” – pojasnio je gradonačelnik.

Radovi imaju za cilj smanjenje rizika od izlivanja i plavljenja područja Pančevačkog rita, kao i preventivne mere na očuvanju i obezbeđenju funkcionalne sigurnosti zaštitnog sistema u slučaju nailaska novih poplavnih talasa u narednom periodu.

– Očekujemo da ovo čišćenje poboljša funkcionalnost sistema za odvodnjavanje, to jestkanalske mreže i crpne stanice, kao i da poveća pouzdanost sistema u smislu smanjenja rizika od poplava izazvanih unutrašnjim vodama u tom delu Pančevačkog rita – rekao je Radojičić.

On je dodao da je bitno da se pojača inspekcijski nadzor u cilju sprečavanja komunalnog i urbanističkog haosa koji je prisutan na području leve obale Dunava.

– Kako bi se ostvarili pozitivni efekti koje očekujemo od predstojećeg čišćenja, Grad Beograd će intenzivirati aktivnosti na izgradnji nedostajuće infrastrukture, pre svega kanalizacionog sistema, čija izgradnja kreće u martu iduće godine i u koji ćemo ukupno uložiti oko 80 miliona evra – kazao je Radojičić.

Gradonačelnik Beograda podsetio je da će projekat izgradnje kanalizacione mreže, koji je inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a za koji je Grad Beograd opredelio novac i sa EIB bankom dogovorio kredit od 35 miliona, rešiti višedecenijski problem žitelja leve obale Dunava, s obzirom na to da za 70 godina na tom prostoru nije napravljena kanalizaciona mreža.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Pa prvo je rečeno da ima 170 km kanala koji će biti očišćeni za 218 miliona dinara a sada da će da čiste samo 47 km za iste pare?
    Šta je od ova dva tačno?

    Izvor – RTS, četvrtak, 04. jul 2019, 17:40 -> 18:13

    …“Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je Vlada Srbije za čišćenje više od 170 kilometara kanala na levoj obali Dunava, koje će se obaviti od avgusta do kraja godine, uložiti 218 miliona dinara.“

Jutros gužva na Pančevačkom mostu zbog lančanog sudara

NESTAO: Milovan iz Koteža otišao do crkve i od tada mu se gubi svaki trag!