in

Trovanje u Borči – u školskoj pekari nađena ešerihija!

Trovanje u Borči: U školskoj pekari nađena ešerihija - 2014

Uzrok trovanja 14 dece iz OŠ „Stevan Sremac“ u Borči još nije poznat. Iako su nadležni obećali da će se sve rešiti za nekoliko dana, od tada je prošlo više od mesec dana. Školska pekara „Vir“ zatvorena je, a tokom vanrednog pregleda, otkrivene su bakterije enterobakterijacea, saprofitne koke, bacilus, plesan, kvasnica i ešerihija koli.

Roditelji su sumnjali da su njihova deca završila u bolnici sa stomačnim tegobama zbog sokova „Koko“, međutim, bakteriološki nalazi su pokazali da su oni potpuno ispravni.

Vanrednom inspekcijskom kontrolom utvrđeno je da u pekari „Vir“,čije su proizvode redovno kupovali đaci pomenute škole, od četiri brisa radnih površina, pribora, opreme i ruku zaposlenih, dva ne ispunjavaju mikrobiološke kriterijume. Takođe, u pašteti sa sirom u proizvodnom pogonu ove pekare, pronađena je ešerihija koli, a u sedam od osam ispitivanih namirnica, otkriveni su plesan i kvasnica u velikom broju, prenosi Kurir.

Analize je sproveo Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, kao i sanitarna i veterinarska inspekcija. Sanitarna inspekcija zatvorila je kantinu dok se ne završi analiza higijensko-sanitarnih uslova.

Trovanja u školi nije bilo?

Direktorka škole Miroslava Mihajlov Carević za Kurir je potvrdila je da pekara „Vir“, kojoj su iznajmljivali objekat, ne radi, ali ne zbog navedenih problema, već zato što im se posao ne isplati.

Ova izjava je čudna jer je inspekcija zatvorila pomenutu pekaru (više pročitajte ovde).

„Sad će i kraj školske godine, pa smo s vlasnicima pekare raskinuli ugovor. Da li će na početku nove školske godine ponovo početi s radom, još ne znamo“, rekla je direktorka i dodala da ne znaju šta je bio uzrok tegoba kod dece.

Trovanje u Borči: U školskoj pekari nađena ešerihija - 2014

Vlasnica pekare „Vir“ Jasmina Melović objašnjava da su od nadležnih službi dobili zaključak da nikoga nisu mogli da otruju jer su i hrana i sokovi bezbedni.

„Radnici ništa nisu dirali rukama, a epidemiolog mi je objasnio da rukavice mogu biti uzrok problema, jer se ruke u njima znoje. Što se tiče ešerihije koli u pašteti sa sirome, kao i namirnica u kojima su pronađeni plesan i kvasnice, rečeno mi je da to nije problem jer one nestaju termičkom obradom na visokim temperaturama„, rekla je vlasnica pekare i naglasila da su sve nadležne inspekcije radile svoj posao u svim njihovim objektima, kao i da su sami finansirali nezavisnu analizu.

Specijalista higijene Snežana Matić kaže da u objektima u kojima borave deca ne smeju da se pojave bakterije kao što je ešerihija. „Veterinarska pravila koja se odnose na velike tehnološke pogone, ne važe u slučaju rada sa decom do 15 godina. Prisustvo plesni može da izazove upalu žučnih puteva i akutne probleme na duže staze.“

Nadamo da će nadležni uskoro rešiti „agoniju“ trovanja dece u Osnovnoj školi Stevan Sremac i zvanično reći svima nama da li je trovanja bilo i ako jeste, od čega je.

Izvor: Kurir

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Počelo zaprašivanje komaraca

    Počelo zaprašivanje komaraca (FOTO)

    Na pijaci u Borči kontrola poljoprivrednih proizvoda

    Na pijaci u Borči kontrola poljoprivrednih proizvoda