in

Škola „Stevan Sremac“ bez dozvole izdala prostor

Škola Stevan Sremac bez dozvole izdala prostor - 2014

Inspekcija Sekretarijata za obrazovanje i zaštitu utvrdila je da Osnovna škola „Stevan Sremac“ iz Borče nije izdala prostor pekari „Vir“ u skladu sa zakonom. Nadležni negiraju trovanje dece a u vazduhu kruži atmosfera „svako je kriv i niko nije kriv“.

Đaci Osnovne škole „Stevan Sremac“ 29. aprila primljeni su u Institut za majku i dete zbog stomačnih tegoba. Sekretarijat za obrazovanje kaže da nije u pitanju slučaj trovanja. Međutim, još se čekaju rezultati sanitarne i veterinarske inspekcije.

I dok nadležni negiraju trovanje, u žiži javnosti je afera oko nezakonitog izdavanja prostora pekari „Vir“.

Škola “Stevan Sremac“ bez dozvole izdala prostor

Elem, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu utvrdio je da škola „Stevan Sremac“ iz Borče nije imala saglasnost Sekretarijata za izdavanje prostora.

Škola je morala imati i saglasnost Republičke direkcije za imovinu ali i mišljenje Ministarstva prosvete da se ne remeti normalni rad. Ugovor o zakupu potpisuje direktor uz saglasnost školskog odbora.

Škola nije imala dozvolu za izdavanje prostora koji su sanitarni tehničari su obišli istog dana kada su deca hospitalizovana i utvrdili da higijena nije bila dobra.

Mrtvo slovo na papiru

Iako su posle trovanja đaka u Borči razne inspekcije javnosti predstavile da se hrana priprema u nehigijenskim uslovima i da nisu ispoštovani standardi, sve to je ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

 -Na osnovu vizuelnog pregleda utvrđeno je da higijenski uslovi u prostoru gde je kantina nisu zadovoljavajućiPo nalogu sanitarne inspekcije pekara je zatvorena.

Međutim, epidemiološka analiza hrane i pića u kantini OŠ „Stevan Sremac“, kao i četiri brisa radnih površina i ruku zaposlenih u kantini dokazali su sledeće:

– U sokovima nisu pronađeni uzročnici obolevanja, a na osnovu briseva radnih površina, pribora, opreme i ruku zaposlenih utvrđeno je da pojedini ne odgovaraju preporučenim mikrobiološkim kriterijumima.

Republička sanitarna inspekcija naložila je vanredni sanitarni pregled za zaposlene u školskoj kantini i u proizvodnom pogonu pekare „Vir“.

Istraga o trovanju učenika se nastavlja a epilog, nadamo se, neće biti podignuta prašina na dan-dva a trećeg dana biti kao u poslovici „Pojeo vuk magarca”.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    opština palilula slavi markovdan

    Palilula danas slavi Markovdan

    Krnjača i sutra bez stuje

    Krnjača i sutra bez stuje