in

Palilula danas slavi Markovdan

opština palilula slavi markovdan
opština palilula slavi markovdan

Gradska opština Palilula danas će u Crkvi Svetog Marka obeležiti slavu Markovdan sa početkom tradicionalne liturgije sečenjem slavskog kolača u 9 h i atletskom trkom na Adi Huji od 10 do 13 h.

Gradska opština Palilula proslaviće ove godine slavu Markovdan 8. maja slavskom atletskom trkom na Adi Huji, na kojoj će učestvovati palilulski predškolci, osnovci, juniori, seniori, veterani i rekreativci.

Trka se održava na keju Ade Huje od 10 do 13 h a najuspešnijim učesnicima biće uručeni pehari i medalje.

Sveta liturgija i sečenje slavskog kolača u prisustvu građana i predstavnika opštine Palilula počinje u 9 h u Crkvi Svetog Marka.

Opština Palilula zauzima površinu od 44.661 hektara na kojoj živi oko 180.000 stanovnika. Naziv je nastao po tome što je u vreme vladavine Turaka u varoši bilo zabranjeno pušenje i bilo kakva upotreba duvana na ulicama zbog opasnosti od požara. Oni koji nisu mogli bez lule da bi je zapalili, morali su da idu van gradskih zidina. Jedno od tih mesta gde su odlazili je današnja Palilula. Kao beogradska opština postoji od 1957. Slava opštine Palilula je Sveti Marko 8. maja.

Opština se prostire na obe obale Dunava, koje povezuje Pančevački most. Na levoj obali Dunava Palilula obuhvata naselja Krnjača, Borča, Crvenka, Ovča, Kovilovo, Padinska Skela, Jabučki Rit, Glogonjski Rit, Besni Fok, Vrbovski, Dunavac, Tovilište i Preliv. S desne strane reke Palilulu od susednih beogradskih opština dele ulice Vojvode Dobrnjca, Takovska, Bulevar kralja Aleksandra, Ruzveltova, Mije Kovačevića i Dragoslava Srejovića. Preko Karaburme, Višnjičke Banje i sela Višnjica, Slanci i Veliko Selo Palilula se spušta na Dunav. Teritorija opštine Palilula podeljena je na 24 mesne zajednice.

Teritorija opštine Palilula sastoji se od tri kompleksne celine – gradske (smeštene skoro u samom centru Beograda), prigradske i seoske, po čemu se razlikuje od ostalih beogradskih opština. Čine je područja katastarskih opština Palilula, Višnjica, Veliko Selo, Slanci, Krnjača, Borča, Besni Fok, Kovilovo, Ovča, Komareva Humka i Lepušnica.

Opština Palilula pozvala je sve građane da zajedno u zdravlju i veselju proslave Markovdan i razgovorom i inicijativom reše sporna pitanja palilulskih naselja.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Protestna vožnja preko Pančevačkog mosta

    Sudar tri kombija paralisao Pančevac i Zrenjaninac

    Škola Stevan Sremac bez dozvole izdala prostor - 2014

    Škola „Stevan Sremac“ bez dozvole izdala prostor