in

Trovanje u OŠ „Stevan Sremac“ u Borči. 14 đaka u bolnici!

Osnovci od danas na raspustu, osmaci se spremaju za završni ispit!
Osnovci od danas na raspustu, osmaci se spremaju za završni ispit!

U Osnovnoj školi „Stevan Sremac“ u Borči 13 dece je prevezeno u bolnicu nakon što im je pozlilo. Deca su smeštena u dečje bolnice i prema nezvaničnim informacijama, otrovala su se sokom u školskoj kantini koju snabdeva pekara „Vir“.

 • Desetoro dece prevezeno je u Institut za majku i dete, dok je jedno dete smešteno u dečju bolnicu „Olga Dedijer“ na Zvezdari, kaže Nada Macura. Poziv Hitnoj pomoći upućen je u 10.50 i na licu mesta su bile četiri lekarske ekipe.

„Mališani su u opštom, dobrom stanju a zadržaćemo ih na opservaciji do sutra. Žalili su se na bolove u stomaku, vrtoglavicu i mučninu a jedno dete je povraćalo. Sva deca su jela različitu hranu, međutim, svi su pili isti sok pa sumnjamo da je to izazvalo trovanje“, kaže za „Blic“ dr Radovan Lukešević, načelnik hitnog prijema u Institutu za majku i dete.

U dečju bolnicu u Tiršovoj smešteno je dvoje dece koju su dovezli roditelji.

„Deca su još uvek na dijagnostici. Ne znamo uzrok trovanja“, kaže dr Zoran Radojičić, direktor bolnice.

U Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu kažu da su deca jela i pila sok u pekari.

„Sva deca jela su u školskoj pekari ‘Vir’ i pili ‘Koko’ sokiće u školskoj kantini koju snabdeva pekara u koju je već poslata sanitarna i prosvetna inspekcija da utvrdi pod kojim uslovima je izdata ova pekara i u kakvim uslovima radi“, kažu za „Blic“ u sekretarijatu.

 • U OŠ „Stevan Sremac“ u Borči, u kojoj su kod desetak učenika konstatovane stomačne tegobe, poslata je veterinarska inspekcija pošto se sumnja na trovanje hranom, rečeno je „Tanjugu“ u Ministarstvu prosvete.

 • Ministarstvo je u kontaktu sa upravom škole i nadležnim službama, rečeno je u Ministarstvu i navedeno da uzrok tegoba kod dece još nije poznat.

Ministar zdravlja: „Odgovorni će snositi sankcije.“

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da su deca iz OŠ „Stevan Sremac“ iz Borče, koja su primljena u Institut za majku i dete zbog stomačnih tegoba, u dobrom i stabilnom stanju ali da će zbog preventivnih i medincinskih razloga do daljnjeg ostati u bolnici.

„Dao sam nalog da se hitno istraži uzrok trovanja dece i oni koji su odgovorni snosiće sankcije. To se više neće tolerisati. Neće se više nikom isplatiti da propusti da pogleda da li je možda istekao rok“, rekao je Lončar dodajući, „da su sve inspekcije na licu mesta.”

Ministar je rekao i da će se pošto inspekcije završe rad, tačno znati šta je uzrok trovanja a kada se to utvrdi, onda će se znati i u kom lancu je došlo do propusta.

On je precizirao da će se detalji trovanja dece znati u onom vremenskom periodu koliko je potrebno da se urade sve analize.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

  Poslednje zbogom!

  Uz jecaj i suze sahranjena Anđela, tragično nastradala na Pančevačkom putu

  Sanitarna inspekcija zatvorila pekaru „Vir“ u Borči

  Inspekcija zatvorila iznajmljeni objekat u OŠ „Stevan Sremac“