in

Tri slučaja osoba zaraženih zapadnim nilom, čak tri lokacije na LEVOJ OBALI

Tri slučaja osoba zaraženih groznicom Zapadnog Nila, od kojih jedan sa smrtnim ishodom, registrovana su ove godine u Srbiji, a ono što je za sve njih zajedničko je da su svi oboleli bili iz Beograda.

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila otkriveni su krajem juna na beogradskim lokacijama u Glogonjskom i Jabučkom ritu, Ovči, groblju Orlovača i obrenovačkoj šumi Zabran.

Međutim, za razliku od ranijih godina kada su nadležni iz Zavoda za biocide skoro svake nedelje obelodanjivali sve lokacije na kojima su otkrivani zaraženi komarci, sada se to, iz nekog razloga, drži u tajnosti.

Komarci na levoj obali u rojevima i posle zaprašivanja!

Podsetimo, simptomi bolesti se javljaju u prve dve nedelje nakon uboda zaraženog komarca. Kod malog broja obolelih javljaju se teške komplikacije poput upale mozga, dok oko 20 odsto inficiranih ima simptome poput groznice, glavobolje, mučnine i povraćanja, a čak 80 odsto zaraženih nema simptome.

Važne mere lične zaštite od rizičnog uboda komaraca je upotreba repelenata, nošenje odeće dugih rukava i nogavica, zaštitne mrežice na prozorima, kao i izbegavanje boravka na otvorenom kada je najveća aktivnost komaraca.

Iako smo više puta apelovali na nadležene povodom velikog broja komaraca na levoj obali, iako su prskali iste, smatramo da je to malo obzirom na naše okruženje gde smo okruženi kanalima i zelenilom.

Postavlja se pitanje da li još ljudi treba da oboli kako bi napokon reagovali?!

Izvor: Blic

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Od petka do nedelje: Četiri sudara, dva lančana, troje povređenih i jedna beba

Započeto čišćenje 69 kilometara kanalske mreže na levoj obali