in

Srpski “Alkatraz” u Padinskoj Skeli

Srpski Alkatraz u Padinskoj skeli - Najsavremeniji zatvor na Balkanu - 15.05.2013
Srpski Alkatraz u Padinskoj skeli - Najsavremeniji zatvor na Balkanu - 15.05.2013

Srpski „Alkatraz” u Padinskoj Skeli je najmoderniji i najbezbedniji zatvor na Balkanu u kojem su kažnjenici osuđeni na 10-40 godina zatvora.Poseduje najsavremenije mere obezbeđenja, prostire se na 10.500 metara kvadratnih i na tri sprata, a moći će da primi 450 najtežih kriminalaca.

Zavod se nalazi na dva kilometara od naselja Padinska Skela, putem prema Zrenjaninu.

Odvojen je od puta oko 500 metara, i predstavlja zaseban kompleks zgrada, kruga i ekonomskog dela. Ustanova se do 1998. godine nalazila u sastavu Okružnog zatvora u Beogradu i funkcionisala je kao odeljenje za izdržavanje kazne za osuđena lica do jedne godine, bez obzira na vrstu krivičnog dela i raniju osuđivanost.

Budući da nije projektovan za kategoriju osuđenih lica koji treba da izdržavaju kaznu u zavodu otvorenog tipa, arhitektonska rešenja su pratila zahteve za obezbeđenjem i tretmanom kriminogene strukture prethodne kategorije osuđenih. U tom smislu vidljive su odvojene građevinske celine za smeštaj višestrukih povratnika, primarao osuđenih lica i lica kažnjenih u prekršajnom postupku.

Od 1998. godine, novom organizacijom kazneno-popravnih zavoda u Republici Srbiji ustanova je počela da funkcioniše kao samostalni zavod otvorenog tipa. Kapacitet ustanove je projektovan za smeštaj 150, a prosečno brojno stanje iznosi 160 osuđenih lica.

Pošto se broj osuđenika drastično povećavao, počela je izgradnja novog zatvora sa većim kapacitetom mesta, po uzoru na italijanske zatvore.

Izgradnja novog kazneno-popravnog zavoda u Padinskoj Skeli, počela je sredinom 2009. a završena u novembru 2011, a vrednost je iznosila 10 miliona evra. Objekat je šestougaonog oblika, u njega je ugrađeno 7.000 kvadrata fasadne cigle i 3.000 kvadrata keramičke cigle. Namenjen je i za smeštaj osoba koje su prilikom izdržavanja kazni u drugim zatvorima pokazale destruktivno i neprilagođeno ponašanje.

Najsigurniji zatvor u Srbiji

Srpski Alkatraz u Padinskoj skeli - Najsavremeniji zatvor na Balkanu - 15.05.2013Po stepenu obezbeđenja, ovo je najbezbedniji i najmoderniji zatvor u Srbiji sa specijalnim tehničkim sistemom zaštite. Građen po uzoru na italijanske zatvore, a mogućnost bekstva je, kako su saopštili nadležni, isključena. Kompletan zatvor, osim „ljubavnih soba“, pokriven je video nadzorom sa 300 kamera, a ono što se snimi automatski se prenosi u operativni centar tog zatvora ali i centralni operativni centar Uprave za izvršenje zavodskih sankcija u Beogradu.

Na ulazu u objekat su neprobojna stakla, kontradiverziona vrata najnovije generacije, rengen i tunel za snimanje posetilaca, kao i prostorije za ručni pretres. Ceo kompleks, u kome će raditi više od 200 službenika i posebno obučenih pripadnika službe obezbeđenja,  ograđen je perimetarskim sistemom zaštite, sam objekat senzorima a sve osmatračnice su sa neprobojnim „panacir“ staklom.

Srpski Alkatraz u Padinskoj skeli - Najsavremeniji zatvor na Balkanu - 15.05.2013Zatvor ima 360 prozora, od kojih 324 sa rešetkama čije su šipke ukupno dugačke dva kilometara, a okružen je sa dva reda „žilet žice“ visine 4,5 metara.

Da zatvorenici imaju čime da popune vreme postoje dve sportske hale, radionice, biblioteka i šest odvojenih šetališta natkrivenih žicom.

Zatvor ispoštovao ljudska prava

Novi kompleks poseduje 222 sobe za smeštaj po dva osuđenika površine po 10 kvadratnih metara, sa 37 kubnih metara vazduha, što je iznad standarda poštovanja ljudskih prava. Sobe za osuđenike imaju dva kreveta na sprat, sto i dve stolice, kasete za garderobu i taolet sa sanitarijom. Iz bezbednosnih razloga nema tuša ni vrele vode, kako osuđenici ne bi mogli da se samopovređuju.Umesto klasičnih tuševa ugrađeni su automatski koji se aktiviraju pritiskom na dugme i troše već pripremljenu mlaku vodu. U svakoj ćeliji je ugrađen i interfon, dok se crna metalna vrata sa špijunkom automatski zatvaraju.

Unutar zatvora postoje tri lifta – jedan teretni i dva za službena lica i osuđenike koji se mogu pokretati samo uz elektronsku karticu sa šifrom, kao i bolnički blok, biblioteka i radni prostor.

Evidentna je neophodnost postojanja ovakvih zatvora jer je Srbija pokazala da od zemalja regiona ima najviše zatvorenika -10.955. Zatim sledi Hrvatska – 5.084, dok ih je u Crnoj Gori 1.328, a u Sloveniji – 1.273. Srpski “Alkatraz” opravdao je svoj naziv, odlično konstruisan, onemogućeno bekstvo, ispoštovana ljudska prava. A osuđenici parče neba bez žice i rešetaka , slobodu ptice osetiće i videće tek po izlasku iz zatvora. A do tada, za mnoge će proteći čitave decenije.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Palilulska olimpijada kulture 2013 POK

Palilulska olimpijada kulture 2013 je otvorena

Derbi 18.05.2013. godine - Partizan - Crvena Zvezda

Ko će biti pukovnik a ko pokojnik