in

Škola u Ovči dobija novo ime „Kraljica Marija“

Skupština raspravlja o predlogu osnivanja škole „Kraljica Marija“ u Ovči
Skupština raspravlja o predlogu osnivanja škole „Kraljica Marija“ u Ovči

Na festivalu Rumunskog folklora u Ovči koji je održan početkom juna, predsednik opštine Palilula, Stojan Nikolić poželeo je iznenađujuću dobrodošlicu prisutnima.

Naime predsednik opštine je najavio osamostaljenje osmogodišnje škole u Ovči od škole u Kotežu i to pod imenom „Kraljica Marija“.

Kulturni centar Ovča vijorio se smehom, igrama, zadovoljstvom pristutnih, zatečen iznenađujućom izjavom predsednika Palilule. Izjava je naišla na pozitivne ovacije praćene gromoglasnim aplauzom, emocijama i punim srcima svih prisutnih žitelja Ovče.

Predlog predsednika opštine Palilula, Stojana Nikolića je da škola u Ovči po osamostaljenju ponese ime „Kraljice Marije“. Kraljica Marija je druga ćerka rumunskog kralja Ferdinanda Hoencolerna (1856-1927) i rumunske kraljice Marije (1875-1938), princeze od Velike Britanije i Irske, sinovice engleskog kralja Edvarda VII i unuke kraljice Viktorije.

Marijina baka po majci je bila čuvena lepotica, velika knjeginja Marija Aleksandrovna, sestra ruskog cara Aleksandra III, a deda po majci joj je bio Alfred, vojvoda od Edinburga- drugi sin britanske kraljice Viktorije. Bila je veoma obrazovana. Pre udaje imala je titulu princeze od Rumunije. A kao unuka kraljice Viktorije bila je u rodbinskim odnosima sa svim evropskim kraljevskim kućama. Za vreme Prvog svetskog rata radila je sa majkom u bolnici, negujući ranjenike. Pošto se zvala isto kao i svoja majka, bila je poznata i po nadimku Minjon.

Udala se za jugoslovenskog kralja Aleksandra I Karađorđevića dana 06.06.1922. godine. Sa njim je rodila tri sine:

  • kralj Petar II Karađorđević (1923-1970)
  • princ Tomislav Karađorđević (1928-2000)
  • princ Andrej Karađorđević (1929-1990)

Posle ubistva kralja Aleksandra u Marselju, 9. oktobra 1934. godine, ostala je da se brine o sinovima i sprema Petru da preuzme kraljevsku ulogu kada postane punoletan. Kada je kralj Petar II stupio na vlast 28.03.1941. godine ona je postala kraljica- majka. Bila je veoma omiljena u srpskom narodu. U tradicionalnom društvu tadašnje Srbije, bila je uzor smerne supruge i majke. Bila je aktivna u dobrotvornim organizacijama.

Kraljica Marija je druga ćerka rumunskog kralja Ferdinanda Hoencolerna (1856-1927) i rumunske kraljice Marije (1875-1938), princeze od Velike Britanije i Irske, sinovice engleskog kralja Edvarda VII i unuke kraljice ViktorijePosle Drugog svetskog rada, skromno je živela u Engleskoj na imanju u Kentu. Šarl de Gol je 1959. godine odlikovao velikim krstom Ordena legije časti. Umrla je 22.06.1961. godine u Londonu i sahranjena u Kraljevskom groblju Frogmor u Vindzoru. Njeni posmrtni ostaci su eshumovani i preneti u Srbiju 29.04.2013. godine da bi 26.05.2013. godine u okviru državne sahrane bili sahranjeni na Oplencu.

Inače škola u Ovči „Vasa Peligić“ je renovirana to jest ponovo sagrađena prošle godine zbog nemogućih uslova pohađanja nastave. Kapacitet nove škole je 550 učenika u jednoj smeni. Na prostoru od oko 1.100 metara kvadratnih nalazi se 19 učionica, od čega je jedan kabinet informatike i učionica za predškolce. Od danas 354 učenika, koliko trenutno pohađa osnovnu školu u Ovči, ima školu o kakvoj su maštali do samo pre pola godine, kada je počeo da se gradi novi objekat škole. Dobili su prostranu, svetlu, čistu školu u kojoj će moći ugodno i lepo da se osećaju i kvalitetnije prate predavanja i završavaju školske obaveze.

Škola “Vasa Pelegić” buduća “Kraljica Marija” postaće samostalna škola, odvojena od Koteža na radost meštana i mališana. Nama jedino preostaje da opet pohvalimo organizaciju meštana i želju i volju da život učine lakšim i boljim jer bez njihove sloge i ujedinjenja niko ne bi imao sluha za probleme naselja.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Vrtići prebukirani: U Borči, Kotežu i Krnjači neće biti upisano ni jedno dete

Vrtić „Dunavska bajka“ u Borči najtraženiji

Policija uviđaj u toku

Sinoć pronađen leš u Kotežu