Oko Nove godine useljenje izbeglih porodica u Ovči - www.lobi-info.rs

Oko Nove godine useljenje izbeglih porodica u Ovči

1 minut za čitanje
4

Gradski menadžer Goran Vesić je u junu obišao radove na izgradnji socijalnih stanova u Ovči i najavio završetak radova do kraja novembra, a početkom oktobra je najavljeno presenjelje Roma u završene socijalne stanove.

Dok je danas na skupu poverenika za izbeglice, koji je održan u Kladovu, Vladimir Cucić komesar za izbeglice, najavio je da će oko Nove godine biti useljena prva zgrada u Ovči sa 230 stanova.

Za protekle dve godine, u Srbiji su krov nad glavom dobile 1.283 izbegličke porodice, a do kraja godine ključevi će biti uručeni još oko 400 porodica. Do 2020. godine trajno stambeno rešenje dobiće gotovo 6.000 porodica.

Srbija je jedna od zemalja učesnica Regionalnog stambenog programa, pored Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Najveći donator je Evropska unija koja je za prvu fazu projekta donirala 1,9 miliona evra, a za drugu 1,5 miliona. 

Domaći partner u ovom poslu je Komesarijat za izbeglice, a deo sredstava obezbeđuju i lokalne samouprave u kojima se zidaju zgrade i to kroz zemljište i potrebne dozvole.

4 Comments

 1. Da li ce ikada u ovoj nasoj jadnoj Srbiji stan dobiti neko ko je rodjen u Srbiji i ceo zivot i radni vek ovde proveo, stvorio porodicu i mucio se za egzistenciju? Samo izbeglice, samo migranti, a mi mozemo da emigrirmo.

  • Pošto za ceo svoj život niste uspeli da steknete sopstveni krov nad glavom(bez prepreka u vidu rata i spašavanja golog života), verovatno niste sposopni ni da emigrirate.

 2. @Sava
  ali smo sposobni da primimo sposobnije, koji nisu uspeli da se odbrane pa još da pljuju po nama koji smo ih primili, tako – kako, ali jesmo. Ako je bilo bolje drugde, što nisu otišli !
  Glupa priča, ali, Anino pitanje je u potpunosti na mestu. Šta imamo mi koji smo gradili ovu zemlju!!! Do kada smo dužni da ustupano svima mesto? Problem je što sada kada postvaviš takvo pitanje, odmah postaješ ksenofob, fašista ili nešto treće, a ustvari, hoćeš samo malo poštovanja i reda!

 3. Pa ja koliko se razumem mi smo isti narod ili možda ne?Zašto to kažem,pričate o tome kako ste primili te ljude a oni vas pljuju,to možda govori o vašem gostoprimstvu,evo jdnog primera prodavanje zemlje po monogo većoj ceni i slična iskorišćavanja.
  I većina njih je izgradila svoje domove bez ikakve pomoći sa strane,što je u glavama zavidnih ljudi izgledalo kao da su dobili na poklion.Kažete da nisu uspeli da se odbrane a zar to nije bila dužna zemlja koju su oni takođengradili?
  I šta vi onda očekujete od te zemlje pogotovo ako ste već obezbeđeni.
  Ovo dobijaju oni nesrećnici koji nemaju ništa i niko drugi.I još nešto svi koji su mogli otišli su i to ne samo izbeglice.

Leave a Reply

Prethodna priča

Male balerine ponos Opštine Palilula

Sledaća priča

Pančevački most u blokadi zbog prevrtanja automobila

Poslednje od Društvo