in

Od „Stari savski most neće biti srušen već obnovljen“ do „rušimo ga i ne zanima me šta će biti sa njim“

Nakon niza izjava da će Stari savski most biti definitivno srušen, što bivšeg zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića ali i sada kao ministra, što aktuelnog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, pometnju o sudbini ovog mosta, za koji su Beograđani emotivno vezani, uneo je gradski menadžer Miroslav Čučković svojom izjavom da „most neće biti srušen, već obnovljen“.

.

Kako je Šapić izjavio 15. novembra ove godine gostujući na RTS, „Stari savski most nema nikakvu kulturno-istorijsku vrednost“, kao i da ga „ne zanima“ šta će biti s tim mostom posle uklanjanja.

Blic preporučuje

– Ne znam, ne interesuje me. Mene zanima novi most. Ja se starim mostom neću baviti. Možemo neki eksponat da stavimo pored, mislim da treba tom čoveku učitelju Miladinu Zariću koji je obezbedio da Beograd tada ima most da podignemo spomenik da mu se nekako odužimo, ali da se bavim nacističkim mostom koji nema nikakvu kulturološku ni istorijsku vrednost, neću – rekao je Šapić tada odgovarajući na pitanje voditeljke šta će se desiti sa Starim savskim mostom jer Beograđane to zanima.

Neko vreme nakog ove izjave, u Gradu nisu više komentarisali sudbinu Starog savskog mosta, a onda se, takođe na RTS, 9. decembra oglasio gradski menadžer i usledio je obrt.

„Slično kao i sa Brankovim mostom“

Kako je Miroslav Čučković izjavio tada, novi most preko Save gradiće se na konstrukciji sadašnjeg mosta. Napomenuo je da će se „suštinski dobiti na proširenim stubovima postojećeg mosta dva blizanca, slično kao i u slučaju Brankovog mosta“.

Čučković je precizirao „da nije reč o rušenju starog Savskog mosta, već o obnovi“.

– Delovi sadašnjeg mosta su delovi buduće konstrukcije proširenog kapaciteta koji će biti dupli – rekao je Čučković i dodao: „U vreme kada je pravljen Brankov most on je pravljen tako što je starom mostu prilepljen ovaj koji ima dupli kapacitet i to će se desiti i u ovom delu Beograda“.

On je još ispričao i da nije moguće da se novi most napravi sa leve ili desne strane starog.

– Pre svega zato što u bloku 18 imamo izgradnju metroa. U bloku 18 je predviđena jedna stanica, ispod Save tunelska cev, izlazi kod spomenika Stefanu Nemanji i nastavlja ka Slaviji – rekao je gradski menadžer.

Sami prilazi, dodaje, sa Novog Beograda će dolaziti tom mostu na kvalitetniji način.

– Jednim kružnim tokom će pretpristupna saobraćajnica biti definisana – naveo je detalje.

Šapić ponovio: „Ne zanima me šta će biti sa njim kada se razmontira“

Međutim, na jučerašnjoj pres konfereciji od gradonačelnika smo ponovo čuli onu staru, prvobitnu verziju, dakle potupno različito od onoga što je gradski menadžer nedavno izjavio.

Šapić je tako, odgovarajući na pitnja novinara, rekao da bi, „ukoliko sve bude u redu, već sledeće godine trebalo da se krene u realizaciju sklanjanja Starog savskog mosta i izgradnju novog“.

Pročitajte još

Odgovarajući na pitanja novinara, Šapić je naveo da u produžetku mosta treba da se gradi tunel što je, istakao je, projekat koji suštinski treba da promeni saobraćaj u Beogradu.

Naveo je da će tunel, dužine 1,8 kilometara, da spoji Višnjičku banju, Karaburmu, levu obalu Dunava, Palilulu sa Novim Beogradom i da se „ulije“ u most sa četiri trake.

– Učinićemo sve se projekat tunela ubrza, da praktično u momentu kada bude završen most, tunel barem bude na pola i da relativno brzo nakon toga imamo nešto što zaista menja Beograd – rekao je Šapić.

To će, kako je istakao gradonačelnik, biti najveći saobraćajni projekat u poslednjih 40 godina u Beogradu.

Gradonačelnik je ponovio i da ga ne zanima šta će biti sa Starim savski mostom i gde će biti da odnet kada bude razmontiran.

– Stvarno ne znam gde će da se nosi. Taj koji vam je rekao da može da se iseče i da se negde prebaci pitajte njega, jer je to nemoguće. Ne može da se iseče i da se prebaci, on mora ceo da se razmontira. A kad se razmontira, čelik od koga je napravljen i gvožđe, šta će s tim biti, ne znam – rekao je Šapić.

Inače, 10. novembra ove godine, Skupština Srbije usvojila je Zakon o potvrđivanju ugovora o kreditu u iznosu od 80 miliona evra za uklanjanje Starog savskog mosta u Beogradu i gradnju novog čeličnog lučnog mosta preko Save.

Trebalo je da se „preseli“ u Krnjaču ili Borču

Podsetimo, poslednje što je prethodna garnitura na vlasti u Beogradu planirala sa Starim savskim mostom bilo je da se on iseče i da se u delovima, sukcesivno prenese na levu obalu Dunava, što bi bilo negde u Krnjači ili Borči.

Stari Savski most je najmanji most u Beogradu. Ima po jednu kolovoznu traku u svakom smeru i koriste ga drumska vozila i tramvaji. Dugačak je 430 metara, a raspon između dva glavna stuba je 157 metara.

Sagrađen za vreme okupacije tokom 1942. godine, jer je tada jedini most preko reke Save (most kralja Aleksandra) bio srušen. Most je od miniranja, od strane nemačkih nacista, 20. oktobra 1944. godine spasio beogradski učitelj Miladin Zarić.

Za vreme Drugog svetskog rata nacistički vojnici su ovaj most zvali Most Princa Eugena, a nakon rata ga je lokalno stanovništvo zvalo Nemački most. Vremenom su se oba naziva prestala koristiti. Tramvajske šine na mostu su postavljene 1984. u sklopu izgradnje tramvajske pruge do Bloka 45 na Novom Beogradu.

Most je više puta obnavljan, a poslednji put 2007. i 2008. godine, kada su proširene kolovozne trake na mostu i na prilazima da bi se povećala protočnost saobraćaja čime je, po procenama, kapacitet mosta udvostručen na oko 30.000 vozila dnevno.

Izvor: www.blic.rs

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Detalji zaplene droge u Borči

OGROMNE GUŽVE NA PRILAZU GRADU Na autoputu vozila mile već od „Zmaja“ pa sve do posle Autokomande, kolaps i na svim mostovima