Ministarka zdravlja sutra u Padinskoj skeli - www.lobi-info.rs

Ministarka zdravlja sutra u Padinskoj skeli

3 minuta za čitanje
Ministarka zdravlja u ponedeljak u Padinskoj skeli
Ministarka zdravlja u ponedeljak u Padinskoj skeli

Slavica Đukić Dejanović, ministarka zdravlja, otvoriće u ponedeljak renoviran „C“ paviljon Klinike za psihijatrijse bolesti “Dr Laza Lazarević” u Padinskoj Skeli. Otvaranju će prisustvovati i direktor dotične klinike, prof. fr Milutin Nenadić kao i amabasador Švajcarske, Žan-Danijel Ruh.

Ministarka će imati čast da otvori pavijon koji predstavlja završetak reorganizacije Klinike za psihijatrijske bolesti u funkciji savremene dijagnostike i lečenja duševnih bolesnika. Renovirani paviljon će biti otvoren u ponedeljak 18. novembra u Padinskoj skeli.

Psihijatrijska bolnica u Padinskoj skeli predstavja deo Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”. Prema rečima direktora “Dr Laza Lazarević” prof dr Milutina Nenadovića, pored svih ulaganja u obnovu pojedinih odeljenja, stanje je i dalje alarmantno.

Bolnica Laza lazarević Padinska SkelaPrizemlja bolnice u Padinskoj skeli su doslovno potonula, a o tome da je zatvor sa kojim je bolnica razdeljena samo bodljikavom žicom u daleko boljem stanju, neću ni da pričam – kategoričan je prof Nenadović ističući kako bi u Padinsku skelu trebalo da se uloži najmanje 10. miliona evra kako bi se upristojili uslovi u kojima borave bolesnici.

Govoreći o terapiji koja se primenjuje u lečenju psihijatrijskih bolesnika, on je naglasio da je ova kategorija pacijenata zapostavljena i da se za njihovo lečenje izdvaja najmanje novca u odnosu na zemlje u okruženju.

Ilustrujući ove tvrdnje on je naglasio da se godišnje za lečenje oko 3.500 pacijenata u klinici „Laza Lazarević” potroši do 25 miliona dinara, a da za lečenje stotinak pacijenata koji su na lečenju savremenim antipsihotikom država izdvaja oko 55 miliona dinara, što je duplo više.

Najveći problem jeste minimalno ulaganje u zdravstvo, jer se za psihijariju u Srbiji odvaja manje nego dva odsto sredstava. Država ne samo da nema da uloži u unapređenje uslova bolničkog lečenja već nije spremna ni da izdvoji za neophodne lekove.

Nemamo kvalitetne lekove! Primera radi novi antipsihotici za koje nemamo novca su neuporedivo kvalitetniji od onih kojima mi lečimo pacijene. Otud je na našim pacijentima daleko vidljivije kada su pod terapijom, nego što je to slučaj sa pacijentima u svetu”-izjavio je Nenadović.

Nadamo se da će ministarka zdravlja, Slavica Đukić Dejanović uvideti alarmantno stanje bolnice i rešiti problem jer kako prof, dr Nenanadović upozorava, mentalna bolest zvana depresija se širi Srbijom.

Leave a Reply

Komšijska oaza u Borči dobila nagradu - 17.11.2013
Prethodna priča

Komšijska oaza u Borči dobila nagradu

ŠTEDNJA: Isključeno ulično osvetljenje na levoj obali
Sledaća priča

Građani Glogonjskog rita već peti dan bez uličnog osvetljenja

Poslednje od Vesti