Komšijska oaza u Borči dobila nagradu - www.lobi-info.rs

Komšijska oaza u Borči dobila nagradu

3 minuta za čitanje
Komšijska oaza u Borči dobila nagradu - 17.11.2013
Komšijska oaza u Borči dobila nagradu - 17.11.2013

Specijalna nagrada za najlepše uređenu zelenu površinu ove godine dodeljena je našim stanarima zgrade u ulici Miladina Zarića u Borči. Talasaste ivice žive ograde, žbun ruzmarina, vertikale četinara, ruže, hlad lišćarskog drveća, to je idila u kojoj ponosno uživaju stanari i idila koja je očarala ovogodišnji žiri.

Čovek je oduvek voleo da uživa u umetnički oblikovanim prirodnim prostorima, u vrtovima punim biljaka raznih boja, oblika i opojnog mirisa. Da takva oaza postoji dokazali su stanari zgrade u ulici Miladina Zarića broj 5, u Borči. Stručni žiri, stanari su fascinirali zajedničkom zelenom površinom, uređenom sa ukusom i merom a diše zajedništvom i slogom te su osvojili Specijalnu nagradu za najlepšu uređenu zelenu površinu zajedničkog stambenog objekta.

Naša bašta je rezultat zajedničkog rada svih stanara naše zgrade. Sve nas je spojila ljubav prema cveću, a sada je to već strast i želja da sve bude lepo i uređeno oko nas. Pre nekoliko godina zasadili smo živu ogradu da bismo ogradili travnjake i tako sprečili bahate vozače da parkiraju na travi. Nas dve komšince smo se dogovorile, ostali su se pridružili i svake godine dodavali smo po neku novu biljku i tako došli do današnjeg izgleda. Posebno smo ponosni na ladolež i na talasastu živu ogradu, nekako mora da bude zadovoljen princip: ‘Kolo vodi Vasa, kolo se talasa’“, kaže uz smeh Vesna Milosavljević, “.

Prijatan i ugodan prostor koji postaje centar okupljanja i savršeno mesto za zajedničku relaksaciju i zabavu između zgrada u Centru 4. Prostor čine četiri celine, betonska žardinjera, mali vrt, trvnjak i veliki vrt. Ono što je fascinantno i što odiše lepotom, mirom, relaksacijom jesu lipe, breze, tuje, jelke, borovi, jorgovani i kajsije.

Žbunaste forme obezbeđuju ruzmarin i lavanda, a od puzavica bršljan i ladolež. Od proleća pa do zime bašta se stalno menja graciozno pokazivajući svoju lepotu.. U proleće se šarene krokusi, zumbuli, narcisi, jorgovan, ljubičice… Letnje boje donose lepi jova, ruže, petunije, kadifice, cinije, noćne frajle. Jesen dolazi kad na procvetaju hrizanteme i ukrasni kupus.

Komšijska oaza u Borči dobila nagradu - 17.11.2013 Komšijska oaza u Borči dobila nagradu - 17.11.2013 Komšijska oaza u Borči dobila nagradu - 17.11.2013

“Planiramo da napravimo jezerce, možda neki kamenjar. Verovatno ćemo se mnogo puta predomišljati, menjati ideje. Nekada se i same iznenadimo šta smo sve smislile„, kaže komšinica iz Borče.

Mi se zahvaljujemo stanarima Borče što su stvorili oazu mira, tišine i ralaksacije… Oazu koja mami poglede, uzdahe i divljenje mnogih prolaznika. A ono što je za primer jeste zajedništvo i sloga koju komšiluk neguje i održava već dugi niz godina.

Leave a Reply

Kontrolori Bus Plusa će postati službena lica?! - 16.11.2013
Prethodna priča

Kontrolori Bus Plusa će postati službena lica?!

Ministarka zdravlja u ponedeljak u Padinskoj skeli
Sledaća priča

Ministarka zdravlja sutra u Padinskoj skeli

Poslednje od Vesti