in

Do kraja 2018: Toplana-elektrana u Padinskoj skeli

bio power plant with storage of wooden fuel against blue sky

Danas potpisan aneks ugovora za izgradnju kombinovane toplane-elektrane u Padinskoj skeli, na biomasu, kojim su obezbeđena dodatna sredstva švajcarske vlade u iznosu od 1,2 miliona evra i 500.000 švajcarskih franaka.

Ugovor su potpisali predstavnici Ministarstva energetike, grad Beograda i švajcarske ambasade.

Projekat predviđa izgradnju Kombinovane toplane – elektrane (KTE) u Padinskoj skeli koja za gorivo koristi biomasu, energetsku rehabilitaciju škole „Olga Petrov” i bolnice „Dr Laza Lazarević”, kao i izgradnju toplovoda.

Prema rečima ministra energetike Aleksandra Antića dodatna sredstva omogućavaju izgradnju postrojenja, što predstavlja jednu od tri faze projekta ukupne vrednosti preko 10 miliona evra, a čiji se završetak očekuje do 2018. godine.

Grad Beograd planira da u narednim godinama koristi sve više izvore obnovljive energije. Samo prošle godine je zatvoreno sedam kotlarnica na teritoriji Beograda, među njima je toplana u Borči koja je prešla na korišćnjenje gasa, više o tome ovde.

– To je veliki projekat koji podrazumeva i ulaganje Vlade Republike Srbije, velikog broja investitora i Grada Beograda. Krenućemo u sistematsku zamenu fasada, stolarije, kao i u uvođenje koncepta pametnih zgrada, gde će se digitalno meriti korišćenje vode i električne i toplotne energije, a sve radi povećanja energetske efikasnosti, štednje energije i očuvanja životne sredine – naglasio je Mali i zahvalio Vladi Republike Srbije i švajcarskoj ambasadi u Srbiji što su omogućili realizaciju ovog projekta.

Ambasador Švajcarske Filip Ge je podsetio da se na ovaj način ulazi u novu fazu projekta koji je veoma važan za Beograd, te da ovaj projekat ima veoma veliki potencijal da bude primer drugim lokalnim samoupravama u Srbiji.

Foto: GTR

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Dobro ste se setili. U Šapcu još od 2010. godine građani i gradska uprava sa po 50% novca zajednički finansiraju postavljanje termoizolacije na stambenim zgradama. Do kraja 2016. godine više od 80 000 m2 stambenog prostora je termički izolovano na ovaj način.

Četiri barže nalegle na Pupinov most!

Problemi sa snabdevanjem vodom do daljnjeg!