Do kraja 2018: Toplana-elektrana u Padinskoj skeli - www.lobi-info.rs

Do kraja 2018: Toplana-elektrana u Padinskoj skeli

2 minuta za čitanje
1
bio power plant with storage of wooden fuel against blue sky

Danas potpisan aneks ugovora za izgradnju kombinovane toplane-elektrane u Padinskoj skeli, na biomasu, kojim su obezbeđena dodatna sredstva švajcarske vlade u iznosu od 1,2 miliona evra i 500.000 švajcarskih franaka.

Ugovor su potpisali predstavnici Ministarstva energetike, grad Beograda i švajcarske ambasade.

Projekat predviđa izgradnju Kombinovane toplane – elektrane (KTE) u Padinskoj skeli koja za gorivo koristi biomasu, energetsku rehabilitaciju škole „Olga Petrov” i bolnice „Dr Laza Lazarević”, kao i izgradnju toplovoda.

Prema rečima ministra energetike Aleksandra Antića dodatna sredstva omogućavaju izgradnju postrojenja, što predstavlja jednu od tri faze projekta ukupne vrednosti preko 10 miliona evra, a čiji se završetak očekuje do 2018. godine.

Grad Beograd planira da u narednim godinama koristi sve više izvore obnovljive energije. Samo prošle godine je zatvoreno sedam kotlarnica na teritoriji Beograda, među njima je toplana u Borči koja je prešla na korišćnjenje gasa, više o tome ovde.

– To je veliki projekat koji podrazumeva i ulaganje Vlade Republike Srbije, velikog broja investitora i Grada Beograda. Krenućemo u sistematsku zamenu fasada, stolarije, kao i u uvođenje koncepta pametnih zgrada, gde će se digitalno meriti korišćenje vode i električne i toplotne energije, a sve radi povećanja energetske efikasnosti, štednje energije i očuvanja životne sredine – naglasio je Mali i zahvalio Vladi Republike Srbije i švajcarskoj ambasadi u Srbiji što su omogućili realizaciju ovog projekta.

Ambasador Švajcarske Filip Ge je podsetio da se na ovaj način ulazi u novu fazu projekta koji je veoma važan za Beograd, te da ovaj projekat ima veoma veliki potencijal da bude primer drugim lokalnim samoupravama u Srbiji.

Foto: GTR

1 Comment

  1. Dobro ste se setili. U Šapcu još od 2010. godine građani i gradska uprava sa po 50% novca zajednički finansiraju postavljanje termoizolacije na stambenim zgradama. Do kraja 2016. godine više od 80 000 m2 stambenog prostora je termički izolovano na ovaj način.

Leave a Reply

Prethodna priča

Četiri barže nalegle na Pupinov most!

Sledaća priča

Problemi sa snabdevanjem vodom do daljnjeg!

Poslednje od Vesti