Toplana u Borči umesto mazuta sad koristi komprimovani gas - www.lobi-info.rs

Toplana u Borči umesto mazuta sad koristi komprimovani gas

2 minuta za čitanje
1

Toplana u Borči je modernizovana i puštena u rad pa će u narednom periodu umesto mazuta trošiti komprimovani gas.

Ovim će se omogućiti ekološka proizvodnja toplotne energije za zagrevanje oko 5.600 stanova u Borči.

Prilikom puštanja novog kotla u rad, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, naglasio je da je modernizacija postrojenja u toplani deo usvojene strategije Skupštine grada, prema kojoj bi do 2022. trebalo da budu ugašene sve stanice na mazut, kako bi se prešlo na ekološki prihvatljiva goriva.

– U toku ove godine ugašeno je devet stanica koje su radile na mazut, a zahvaljujući postrojenju u Borči, obezbediće se toplotna energija za 250.000 kvadratnih metara. Stanovnicima ovog dela Beograda značiće puno prelazak na ovaj gas, pre svega zbog smanjenja emisije štetnih gasova. Dosadašnja količina štetnih materija koje nastaju zbog korišćenja mazuta bila je ekološki neprihvatljiva, što je potvrdio i Sekretarijat za zaštitu životne sredine – rekao je Nikodijević.

Toplana u Borči je prva koja radi na ovu vrstu gasa. Posebna je po tome što se enegrent ne dovodi cevovodom, već se fizički dovozi u trejlerima.

– Tehnologija poput ove dosad je u Srbiji korišćena samo u industriji, a ukoliko se ovaj probni rad ispostavi kao dobar potez, počećemo da primenjujemo istu tehnologiju i na drugim mestima u gradu – poručio je Nikodijević.

U „Beogradskim elektranama” poručuju da je važno da se modernizuju postrojenja na levoj strani Dunava, koja su bila pomalo i zapostavljena.

– Ukoliko dokažemo uspešnost probnog rada, onda neće biti dileme da već od februara u potpunosti pređemo na korišćenje komprimovanog gasa – poručio je Goran Aleksić, direktor „Elektrana”.

Podsećamo vas da je u planu je izgradnja gasovoda na levoj obali Dunava kako bi se obezbedilo snabdevanje potrošača prirodnim gasom za buduće stanovnike „Beograda na vodi“, više o tome ovde.

1 Comment

Leave a Reply

Prethodna priča

Bebi kolica od opštine za svako prvo novorođenče u 2017. godini

Sledaća priča

OPET! Ekološka katastrofa u Kotežu (VIDEO)

Poslednje od Vesti