in

Klub antialkoholičara „Skela” proslavio 41. godišnjicu

Kluba antialkoholičara Skela proslavio 41. godišnjicu-2015

Svake godine prva subota u aprilu mesecu predstavlja značajan datum za članove Kluba antialkoholičara „Skela”.

Upravo juče 4. aprila održana je 41. godišnja skupština gde se sumiraju rezultati rada i na prigodan i svečan način se obeležava ovaj pažnje vredan jubilej.

U okviru nekadašnje Specijalne bolnice a sadašnje Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević” u Padinskoj Skeli, na E odeljenju, od 1968. do 1992. godine uspešno je radio Odsek za lečenje alkoholičara.

Lečena je samo muška populacija i bio je odvojen od ostalih odeljenja za lečenje psihijatrijskih bolesti. Tokom lečenja primenjivane su najsavremenije metode poput grupne psihoterapije, terapijske zajednice, radno-okupacione terapije, socioterapijskog kluba, farmakoterapije itd…

Klub lečenih alkoholičara „Skela” osnovan je 24. februara 1974. a 1982. godine promenio je naziv u Klub antialkoholičara i apstinenata „Skela”. Značajno je istaći da se u okviru lečenja alkoholizma u ovoj ustanovi tada prvi put u Srbiji osnovala Terapijska zajednica za lečenje alkoholičara koja je delovala neprekidno u svim fazama lečenja.

Njome se postizalo veće angažovanje pacijenata u procesu lečenja i prihvatanje veće odgovornosti za sebe. Tokom bolničkog lečenja pacijenti su se uključivali u Klub lečenih alkoholičara a posle otpusta nastavljali započetu rehabilitaciju aktivnim učešćem u aktivnostima kluba.

Nakon ukidanja Specijalnog odseka za lečenje alkoholičara u Padinskoj Skeli 1992. godine, sa radom je nastavio Klub lečenih alkoholičara „Skela” u kojem se vrši socijalna readaptacija u produženoj fazi lečenja.

Sastanci se aktuelno održavaju sredom od 15 do 17 h u prostorijama Dnevne bolnice Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević”.

Kluba antialkoholičara Skela proslavio 41. godišnjicu-2015

Klub, kao rehabilitaciono-terapijska institucija, ima oblik socijalno-terapijske zajednice lečenih alkoholičara i njihovih porodica koje učestvuju u tretmanu uz pomoć terapeuta.

Aktivnosti Kluba odvijaju se u grupnom radu, putem socioterapije, psihoterapije i edukacione terapije. Cilj je održavanje apstinencije, poboljšanje zdravstvenog stanja, izmena ponašanja i učvršćivanje novih obrazaca i pogleda na život. Klub uspešno ostvaruje zadatke obezbeđivanja apstinencije i prevencije recidiva.

Čine ga članovi sa različitim obrazovnim i starosnim profilom muške i ženske populacije. Najveći procenat članova kluba su apstinenti koji su lečeni od najtežih psihijatrijskih komplikacija kao što su delirijum tremens, alkoholne halucinoze, pokušaji suicida i dr.

U Klub dolaze apstinenti sa stažom apstinencije od nekoliko meseci do 25 godina. Klub je otvoren za sve one koji žele da apstiniraju i u skladu sa tim izgrađuju zdrav stil života i svakodnevnog funkcionisanja.

Izvor: Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Sugrađanka ogorčena zbog divlje gradnje u Borči

    Lidl u Borči sigurno ali kad tačno još nije poznato - 2015

    „Lidl“ u Borči sigurno ali kad tačno još nije poznato