in

Najviše sredstava dobija ta leva strana Dunava

Kanalizacija u narednih 10 godina: Najviše sredstava dobija Palilula - 2015 - 2025

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavio je juče u Starom dvoru strategiju izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže na teritoriji 17 gradskih opština.

Predstavljanju detaljnog plana koji jasno predviđa kada će se i u kojim delovima Beograda graditi vodovodna i kanalizaciona mreža prisustvovali su članovi Gradskog veća, kao i  predstavnici beogradskih opština.

Siniša Mali je istakao da je Skupština grada krajem prošle godine usvojila Strateški plan razvoja sistema vodosnabdevanja i kanalisanja naselja na široj teritoriji grada Beograda  do 2025. godine, koji je, na osnovu trenutnog stanja na terenu i mogućnosti, dao smernice za dalje aktivnosti na razvoju mreže.

– U proteklih nekoliko meseci timovi iz opština, Direkcije za građevinsko zemljište i „Beogradskog vodovoda i kanalizacije” radili su na operacionalizaciji plana i razradili svaki detalj tog dokumenta za svih 17 gradskih opština. U narednih deset godina želimo da svaki deo Beograda ima priključke na vodovod i kanalizaciju, kao i asfalt. Ovo je prvi put u dvadeset godina da ljudi neće čuti samo obećanja, nego će dobiti plan, rokove i novac koji će se investirati u završetak vodovodne i kanalizacione mreže na teritoriji grada – rekao je Siniša Mali.

Gradonačelnik je istakao da su u okviru plana definisana četiri osnovna cilja: nova vodovodna i kanalizaciona mreža, zamena postojeće mreže, izgradnja fabrika za prečišćavanje vode jer se sva neprerađena voda sliva u Savu i Dunav, i potpuno infrastrukturno opremanje svih industrijskih zona koje su definisane novim generalnim urbanističkim planom.

Kanalizacija u narednih 10 godina: Najviše sredstava dobija Palilula - 2015 - 2025
– U narednih deset godina izgradićemo ukupno 1.600 kilometara vodovodne i kanalizacione mreže, a u tu svrhu će Grad Beograd izdvojiti do 700 miliona evra. Takođe, za izgradnju 14 postrojenja za preradu otpadnih voda potrebno je dodatnih 300 miliona evra. Veliki poduhvat je u pitanju, vredan je milijardu evra i radiće se delom iz sopstvenih sredstava, delom po principu javno-privatnog partnerstva i kreditiranja – istakao je gradonačelnik, naglasivši da su mnogi projekti već započeti i da su oni rezultat razgovora i dobre saradnje sa građanima.

Dinamikom radova za ovu godinu predviđeno je ulaganje od 37 miliona evra, i prema rečima Siniše Malog taj novac je već izdvojen i nalazi se u budžetima opština, Direkcije za građevinsko zemljište i „Beogradskog vodovoda i kanalizacije”.

– Naredne godine suma će iznositi 50 miliona evra, sledeće 82 miliona, 2019. i 2020. godine 260 miliona, a za period 2021–2025. izdvojićemo još 650 miliona evra. Svaka opština je pokrivena planom i kada krenemo među građane sa prezentacijom planova okrenućemo još jednu stranicu daljeg razvoja i obnove grada – to je asfalt. Hoćemo da svaka kuća i domaćinstvo imaju asfalt do svoje kuće. To je važno i nama i našim građanima, jer tako podižemo standard i kvalitet života u Beogradu – rekao je Siniša Mali.

kanalizacija-radovi-mali-zbeg-02

Govoreći o svakoj opštini pojedinačno, gradonačelnik je naglasio da će najviše biti izdvojeno za opštinu Palilula – 277 miliona evra, tako da će svaki građanin Palilule dobiti vodu i kanalizaciju u narednih deset godina.

To nam je veoma važno,  budući da je posebno ta leva strana Dunava do sada bila potpuno nerazvijena. Naime, broj stanovnika na ovoj opštini je u konstantnom porastu, što nije do sada bilo praćeno odgovarajućim širenjem vodovodne i kanalizacione mreže.

S obzirom na to da je veliki deo mreže razvijan stihijski, mi ćemo uložiti napore da se mreža dovede u zvaničan sistem beogradskog vodovoda. To znači i veću pouzdanost i kvalitet.

Posle dvadeset godina Beograđani mogu da vide da se nešto konačno radi na vodovodnom i kanalizacionom sistemu, rekao je gradonačelnik Beograda.

Građani će o svemu moći da se informišu na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada, cilj nam je da što više građana učestvuje u projektima i ja ih pozivam da sledeće nedelje pogledaju sve što planiramo.

Mi ćemo takođe biti veoma aktivni, obilazićemo postojeća gradilišta. pružati sva potrebna obaveštenja građanima. Mi smo uštedeli novac građana i taj novac sada koristimo za ove namene i odlučni smo u nameri da sve radove završimo kvalitetno i u predviđenom roku – naglasio je Siniša Mali.

Ako se pomenuti plan za razvoj kanalizacione mreže ostvari svi građani leve obale Dunava bi do kraja 2025. godine trebalo da dobiju kanalizaciju. Živi bili, pa videli!

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

3 Comments

ZA ČISTIJUU LEVU OBALI

ZA ČISTIJU LEVU OBALI: Prijavite deponiju i napuštena vozila

Neverovatno! Porodila se u kolima Hitne pomoći na Pančevcu