in

Izložba rashodovanih vozila na Omladinskom stadionu

Obilna kiša koja je padala početkom ove sedmice uticala je da ponovo procuri jedan od velikih problema sa kojima se suočavaju Beograđani, ali i Gradsko saobraćajno preduzeće.

Proteklih dana smo dobijali dokumentovane žalbe građana na kvalitet autobusa na „potezu 100“.

Predstavnici gradske vlasti i nadležnog preduzeća svako malo najavljuju nova vozila, podmlađivanje i obnavljanje voznih parkova. Slikaju se i snimaju taman toliko da javnost izvan Beograda poveruje da se Beograđani voze najsavremenijim putničkim autobusima. Ono što poslednjih dana proživljavaju stanovnici leve obale je, ipak, surova realnost.

Osećaj među svima je taj da, koliko god novih autobusa postoji na gradskim ulicama, malo koji bude zadužen za prelazak preko Pančevačkog mosta. I ne samo to. Čini se da autobusi zamenjeni na tim linijama i namenjeni za rashodovanje po nekom pravilu završavaju na okretnici kod Omladinskog stadiona spremni da odvoze svoj poslednji krug.

Da se ne lažemo, i druge linije u gradu imaju ovakve primerke. I da, vozni park jeste podmlađen i postoje na „100 i kusur“ linijama ispravni i novi autobusi. Nažalost, nećemo nikada dobiti prosek podmlađivanja po linijama gradskog prevoza. To bi donelo još jednu podelu u već duboko podeljenoj zajednici. Da, u suprotnom, takva statistika jednom izađe na videlo, verujemo da bismo poslednji dinar u kući stavili na opkladu da najstariji vozni park imaju linije na „potezu 100“.

Sugrađanin Aleksandar S. Nam je poslao (ne baš tako) zanimljiv video klip snimljen u autobusu na liniji 101. Kišnica se sliva niz sve pukotine i procepe na autobusu i „tušira“ ljude. To, nažalost, nije jedinstven slučaj jer u kišno vreme mnogi naši autobusi su puni vode, sedišta mokra i nema gde ni da se sedne. Ali ne samo to.

Sugrađanka Tanja M. svakodnevno na posao putuje autobusom 106 do Jabučkog rita. Svako jutro autobus ne kreće u 6:30 po redu vožnje, već kasni. Kažu joj da je vozilo u kvaru. Nakon svega, autobus u očajnom stanju kreće na svoj 11,5 kilometara dugačak put do Jabučkog rita u kome ni vrata ne mogu da se zatvore jer su pokvarena (takođe dokumentovano snimkom). Skandalozno i žalosno, zaista.

Budući da su mnogi autobusi na „potezu 100“ u tako lošem stanju nije ni čudo da se kvare. Dešavalo se i da se zapale usred vožnje i izgore.

Zbog takvog neizbežnog sleda okolnosti putnici pate jer kada se jedan autobus pokvari, zamenski ne dolazi odmah, pa se na „potezu 100“ često preskaču polasci, a putnici ponekad čekaju i po sat vremena.

Predlažemo nadležnima da, kada su već polasci sa Omladinskog stadiona retki i dok novi autobusi ne krenu duž Zrenjaninskog i Pančevačkog puta, parkiraju više rezervnih vozila jer su itekako potrebni. Mesta na okretnici ima dovoljno.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Premijera filma o Beljarici, sprečimo ekološku katastrofu

Krnjača u ponedeljak nakratko bez struje