in

Decembar se završava, a u Borči se beru i jedu sveže maline

Verovali ili ne danas su neki sugrađani Borče imali priliku da se zaslade svežim belim malinama, i to iz svoje bašte. Da maline mogu plodonositi i u decembru nije nemoguće, ali svakako nije ni nešto što se viđa svakog dana. Očigledno da je plodonošenje produženo zbog blage zime, bez jačih mrazeva.

Sama informacija da postoje bele maline mnogima već predstavlja novost. To što ova bela (žuta ili zlatna – kako je mnogi nazivaju) sorta nije poznata kao crvena ni malo ne čudi. Na crvene maline smo prosto navikli i po njima smo prepoznatljivi u svetu.

Bela malina je još uvek retkost na našem području, mada, lagano probija svoj put ka vrhu. Postaje sve popularnija u komercijalnom uzgoju zbog nesvakidašnje boje plodova.

Najmlađi se uvek raduju kada vide nešto novo i drugačije. A najbolje od svega je što im maline mogu biti dobra zdrava zamena za slatkiše.

Glavna razlika između bele i srodne crvene maline je manji udeo antocijana kod bele (koji utiče na boju plodova). Ukus im je vrlo sličan, mada, bele maline imaju za nijansu blaži ukus. Odlikuju se većim sadržajem šećera i manjim sadržajem organskih kiselina, što ih čini ukusnijim od plodova crvene maline. Sve ostale karakteristike su gotovo identične.

Kako saznajemo od naših sugrađana koji gaje ovu belu malinu u svom dvorištu, vrsta je dvorodna ili stalno rađajuća. Ova malina ima produžen period plodonošenja, pa u njenim plodovima mogu uživati dva puta godišnje, u proleće, pa ponovo – od kraja leta do prvih mrazeva.

Od maline možemo napraviti razna slatka, džemove, kompote, sokove, ali ipak je najslađe jesti je svežu – pa još u decembru 🙂 Eto predloga koju korisnu vrstu možete imati i vi u svom dvorištu.

Foto: S.P.

 

 

 

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

„Muzika dece za decu” sutra na Kalemegdanu

Asfaltiranje još jedne ulice u Borči (FOTO)