in

Da li će zakon iz sedmog puta uspeti da stane na put nelegalnoj gradnji i na levoj obali?

Počinje rat sa ilegalnom gradnjom
Počinje rat sa ilegalnom gradnjom

Ova jesen trebalo bi da vidi i sedmi po redu zakon o legalizaciji donet od 2000. godine. Da li će on stati na put nelegalnoj gradnji koja cveta širom Srbije a posebno na levoj obali Dunava u Beogradu.

Naselja leve obale Dunava počela su da se šire enormnom brzinom još tokom devedesetih i prvih nekoliko godina dvehiljaditih kada se veliki broj izbeglica preselio iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Srbiju. Meta je tad bio glavni grad a zbog povoljnijih cena placeva i naselja na levoj obali.

Međutim, novi nalet stanovnika primećuje se u prethodnih nekoliko godina a pogotovu nakon otvaranja drugog mosta na Dunavu u Beogradu Pupinovog mosta.

Kao što znamo, ovaj most doneo je mnogo pogodnosti stanovnicima leve obale ali i otvorio veliki broj mogućnosti za potencijalne insvestitore iz raznih krajeva sveta.

Stanovnici većih naselja poput Krnjače i Borče ne mogu a da ne primete munjevite promene u svojim naseljima.

„Stare kuće nestaju. Nove niču za svega par nedelja“, kaže nam dugogodišnji stanovnik Borče.

Veliki broj starijih kuća zaista je srušen do temelja a na njihovom prostoru podignute su nove vile i zgrade.

I sve bi to bilo lepo da vlasnici tih zdanja nisu previše pohlepni, toliko da zidaju kuće uz same ograde, „kradu bandere“ i čak zaboravljaju da izgrade parkinge za buduće stanovnike svojih zgrada.

Novi zakon o legalizaciji, sedmi po redu od 2000. godine, trebalo bi, konačno, da stane na put nelegalnoj gradnji.

Arhitekta Milan Lojanica savetovao je: „Da bi se zaustavila nelegalna gradnja u Srbiji jedini je način da se poštuje regulativa, da se savesnije obavljaju odgovorne dužnosti i da se ide na represivne mere.“

Nadamo se da će ovaj zakon zaista stupiti na snagu krajem septembra i da će njegova primena uticati na lepši izgled naše leve obale.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Belgijanci protestuju a zašto mi ćutimo!?!

    Novi autobusi sigurno stižu na levu obalu