in

Belgijanci protestuju a zašto mi ćutimo!?!

Brisel se od noćas sprema da „dočeka“ mnogobrojne traktoriste koji dolaze u glavni grad kako bi protestvovali zbog niskih cena mleka. Belgijanci se bore za svoje mlečne proizvode a šta se za to vreme dešava u Srbiji?

Ne tako davno svi smo kupovali proizvode „Imleka“ i PKB-a „jer su najkvalitetniji, najbolji, najsigurniji“ često su govorili kupci.

Danas osim ovih proizvođača imamo i mali milion proizvoda iz uvoza koji neposredno ugrožavaju privredu naše zemlje.

Belgijanci su se odlučili na ovaj drastičan korak – plan im je da danas zakrče Brisel toliko da saobraćaj ne može normalno da se odvija te vlasti apeluju da ko ne mora ne vozi danas kola, zato što su se politikom Evropske unije osetili ugroženima.

Cena belgijskog mleka opala je za 25 % zbog jefitinijeg mleka iz uvoza, koje je i lošijeg kvaliteta.

Belgijski farmeri tvrde da će bankrotirati ako se uvoz mleka ne ograniči i ako im se ne vrate subvencije.

A šta se dešava u Srbiji?

Na levoj obali Dunava u Beogradu nalazi se PKB korporacija sa svojim štalama u kojima ove godine boravi 8.464 krave, što je za 208 više nego prethodne godine.

Tokom 2015. godine farme PKB-a proizvele su 43.872.653 litara mleka. Januar, februar i mart ove godine uspešniji su od istog perioda 2014. godine za čak 2000 litara mleka na dnevnom nivou.

PKB

PKB je mlekarama isporučio 41.486.703 litara mleka do sada. To znači da se dnevno isporuči 170.727 litara mleka svakoj mlekari u proseku.

Ove brojke govore da se na teritoriji leve obale Dunava u Beogradu proizvede sasvim dovoljno mleka i za glavni grad ali i za ostatak zemlje. Stoga se pitamo – čemu toliko inostranih proizvođača!?!

Krajem decembra 2014. godine stručnjaci su upozoravali da uvoz mleka iz Evrope može ozbiljno pogoršati stanje srpske mlekarske industrije.

Kvote za Evropu ukinute su 1. januara ove godine što znači da se u našu zemlju ulivaju reke mleka mahom onog koje zbog sankcija ne stiže u Rusiju.

Čest je slučaj da se uvozi mleko u prahu jer je jeftinije od domaćeg, pravog mleka.

Zvanične statistike PKB-a za avgust ove godine – 5.283.658 litara mleka proizvedeno (za 518.351 litar više nego prethodne godine), 4.920.114 litara isporučeno  (534.138 litara više nego prethdone godine) i dnevna isporuka u količini od 158.714 litara (17.231 litar više nego prethodne godine), govore da Srbija može proizvesti sebi dovoljno mleka.

Čemu onda uvoz, pitamo se. I da li naši mlekari mogu uraditi nešto slično kao svoje kolege iz Belgije?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Sve je smisljeno da se unisti u srbiji sve.I industrija I poljoprivreda I gradjevinarstvo.A nasi politicari pristaju na sve.Da li iz interesa ili neznanja sve jedno je .Hiljade ljudi ostaje bez posla I jedva prezivljava a u isto vreme sve se uvozi.Gledajte prodajte PKB i da ugasimo svetlo u Srbiji.Jos je on ostao.Nema vise velikih kombinata nosilaca razvoja privrede.

Sramota! Ponedeljak a na šta liči park kod osnovne škole u Borči!

Počinje rat sa ilegalnom gradnjom

Da li će zakon iz sedmog puta uspeti da stane na put nelegalnoj gradnji i na levoj obali?