in

Dok čiste kanale, u naselju Mali zbeg širi se nepodnošljiv smrad

Na poziv članova udruženja Eko Pančevački Rit, danas smo imali prilike da vidimo kako izgleda čišćenju kanala u naselju Mali Zbeg. U pitanju je deo naselja, odmah iza bloka Sivi dom.

Kako smo saznali, udruženje Eko Pančevački Rit je zahtevalo od opštine da ovi kanali budu u što kraćem roku očišćeni. Jedan od razloga su projekti udruženja, kojima će površine u blizini kanala biti uskoro uređene. Članovi udruženja sopstvenim sredstvima će finansirati kreiranje površina koje će građanima biti korisne i daleko lepše.

Ovom prilikom, razgovarali smo i sa Urošem Pribićevićem, koji je u opštini Palilula zadužen za oblast ekologije. Prema njegovim rečima, opštinska vlast se trudi da u što većoj meri reši problem zagađenosti kanala na levoj obali. A danas, prvog dana, radove na čišćenju kanala obišao je i predsednik opštine Palilula, Aleksandar Jovičić.

Pribićević i Janković sa izvođačem radova

Kroz razgovor, Pribićević napominje da čišćenje kanala nije lak posao, iz više razloga. Kanala na levoj obali ima jako puno, u ukupnoj dužini od oko 960 kilometara. Veliki problem je činjenica da nije čišćeno decenijama. Građani i dalje ne žele da se odreknu ružnih navika i da prestanu da bacaju otpad u kanale.

Najozbiljniji problem je što određeni broj sugrađana nije želeo da obezbedi sebi septičke jame. Veliki broj vlasnika kuća je svoje fekalne vode sproveo direktno u kanale. Time su izazvali ekološku katastrofu kojom ugrožavaju i sebe, ali i zdravlje svojih komšija. Do sada ovakvo ponašanje nije kažnjavano.

Kako nam je rekao Zoran Janković, predsednik udruženja Eko Pančevački Rit, članovi udruženja obavljali pokušali su edukaciju sugrađana koji su ovako rešili problem kanalizacije. Ipak, rezultati ovakvog pristupa su daleko od očekivanih. Zato će udruženje insistirati da se počne sa kažnjavanjem ovakvih prekršaja.

Izvođač radova na čišćenju kanala, mogao je samo da nam kaže da će ovaj posao potrajati danima. Prema njegovim rečima, količina fekalija u kanalima znatno usporava i otežava rad.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. Konačno se neko iz gradske i opstinske uprave setio gradjana treceg reda u Borci. Nadam se da ce ovo udruzenje Eko Pancevacki rit podici svest nesavesnih gradjana Borce i Malog Zbega o tome kako se postupa sa smecem i kanalizacijom zarad opste dobrobiti i zdravlja nase dece jer smo do guse u smecu koje sami stvaramo a niko ga ne odnosi!

  2. I treba da se kazne svi koji prljaju, ali ne znam kako to mislite da izvedete. Da li će neko da dežura pored kanala i da gleda ko prlja i baca đubre i iste? Prvo zabraniti pojedincima da izlivaju otpadne vode u kanale, a onda poslati komunalnu policiju u stalne patrole. Neka i oni rade posao za koji su formirani, a ne da maltretiraju narod po gradskom prevozu.

Tomb Raider već danas u odabranim bioskopima

OŠ „Jovan Ristić“ u Borči najtraženija osnovna škola u Beogradu