in

„BG vozom“ do Lazarevca sledeće godine, a Pančevo?

Da bi se smanjile gužve i druge prigradske opštine bolje povezale sa centrom, Grad Beograd će uložiti u obnavljanje „beovoz“ linije ka Lazarevcu.

Javno preduzeće „Infrastruktura železnice Srbije“ već radi na obnovi pojedinih deonica i rekonstrukciji železničkih stanica, a nove linije bi trebalo da se uključe u saobraćaj već na proleće sledeće godine.

– Studija razvoja saobraćaja jasno je pokazala da je „BG voz“ isplativ, pošto su ulaganja mala zbog postojeće infrastrukture – ističe Stanko Kantar iz Sekretarijata za javni gradski prevoz.

Da bi se pustila druga linija na proleće potrebno je da se remontuje još 5 vozova koji bi saobraćali na toj liniji.

Najavljuje se da će ta linija od Prokopa do Resnika voziti na svakih 15 minuta i biti usklađena sa već postojećom „BG voz“ linijom Batajnica-Ovča.

Krajem godine JP „Infrastruktura železnice Srbije“ započeće modernizaciju pruge od Beograd centra do Batajnice, odnosno Stare Pazove. Uradiće se osvetljenje, video nadzor, kao i pothodnici na stanicama Zemun Polje i Tošin bunar. Visina perona će biti prilagođena osobama sa posebnim potrebama.

Stanica Tošin bunar će biti pomerena, a izgradiće se i dve nove – Altina i Kamendin. Železnička stanica Novi Beograd biće rekonstruisana da bi ispunila svoj veliki potencijal koji može da ponudi.

U periodu modernizacije pruge najavljeno je da će linija „BG voza“ biti proređena, te da će vozovi prolaziti na svakih sat vremena.

Treća linija „BG voza“ bi trebalo da poveže centar sa Aerodromom „Nikola Tesla“ i Surčinom, ali će ta linija u najboljem slučaju proraditi tek 2021. godine.

Sekretarijat za javni gradski prevoz razrađuje i mogućnost da se Stara Pazova i Nova Pazova, zajedno sa Banovcima, povežu u Batajnici na sistem „BG voza“. Da li to znači produžetak linije, još uvek nije jasno.

Loše vesti su da se i dalje ne razmatra produženje linije „BG voza“ do Pančeva, već je i dalje na snazi mogućnost presedanja u samo nekoliko termina dnevno. Gotovo da nema Pančevaca koji na ovaj način stižu u Beograd jer oduzima i vreme i novac. Kako stvari stoje, spajanje Beograda i Pančeva bilo kojim vidom javnog prevoza ostaće i dalje samo pusta želja građana.

Dobre vesti su da će uskoro građani sa leve obale koji putuju na jug sve do Lazarevca moći brže i jednostavnije, uz moguće samo jedno presedanje, stići do svojih odredišta.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Kvarovi na vodovodnoj mreži danas

Planirana isključenja struje za sutra u Krnjači