in

Badnje veče u „najmlađem“ pravoslavnom hramu na levoj obali

Hram Svete Petke na Ovčanskom putu najmlađi je pravoslavni hram na levoj obali Beograda. Gradnja hrama započeta je još 2010. godine i još uvek se radi na izgradnji i uređenju, kako crkve tako i pratećih objekata.

Kao i u drugim crkvama i hramovima, i u ovoj crkvi na Badnje veče održaće se duhovna služba i paljenje badnjaka. Ipak, uprava hrama Svete Petke, kao i do sada, prirediće za svoje vernike i umetnički deo u okviru proslave Badnje večeri, u kome će učestvovati muzički stvaraoci sa leve obale, ali i iz drugih delova Beograda.

Vredno se radi na pripremama za Badnje veče

Već godinama na proslavama i humanitarnim događajima, koje ovaj hram priređuje, učestvuje i hor i orkestar učenika veronauke iz osnovne škole „Kraljica Marija“ u Ovči. Na ovaj način neguje se tradicionalna „etno“ muzika, kako Srba, tako i Rumuna, koji imaju veliki udeo u ovoj pravoslavnoj zajednici.

Prema rečima Jereja Miladina Malića, koji je i veroučitelj u školi „Kraljica Marija“, ovaj splet duhovnog i tradicionalnog postoji kako bi podržao vernike da poštuju svoje „korene“, ali i jedni druge, čime se osnažuje cela lokalna zajednica. 

Hor učenika veronauke OŠ „Kraljica Marija“

Nakon paljenja badnjaka i kulturno-umetničkog programa, u hramu će u ponoć biti održana Prva Sveta Božićna Liturgija, a raspored svih bogosluženja u okviru Božićnih praznika u Hramu Svete Petke, možete pogledati OVDE.

Uprava Hrama Svete Petke na Ovčanskom putu poziva sugrađane da prisustvuju kako duhovnim službama i paljenju badnjaka, tako i pratećim kulturno-umetničkim događajima i na taj način uveličaju proslavu Božićnih praznika.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Inicijativom sugrađana rešen je problem javnog osvetljenja (FOTO)

    Radost u domu i duši – Božić