Zorana Ljubić naša junakinja iz kraja - www.lobi-info.rs

Zorana Ljubić naša junakinja iz kraja

4 minuta za čitanje
Zorana Ljubić naša junakinja iz kraja - 30.10.2013
Zorana Ljubić naša junakinja iz kraja - 30.10.2013

Iako je prošlo već mesec dana od završetka konkursa „Junakinja iz kraja“, pobednica Zorana Ljubić i dalje se nalazi u žiži javnosti i opravdava epitete humane, iskrene devojčice. Devojčice koja je uspela da prepozna potrebe svoje zajednice i postane junakinja svoga kraja, Ovče.

Sedamnaestogodišnja učenica trećeg razreda Pravno-poslovne škole, Zorana Ljubić, pobedila je na konkursu „Junak iz kraja/junakinja iz kraja“organizovan pod potkoviteljstvom Grada Beograda. Time je zvanično ponela titulu junakinje iz kraja jer je aplicirala za najbolji i najkreativniji predlog uređenja grada, opremanje biblioteke „Milutin Bojić“ u Ovči.

Grad Beograd je još 20. septembra preko stranice fejsbuka „Osvajanje Beograda“ rasipsao konkurs za najkreativniji predlog uređenja naše prestonice sa ciljem angažovanja mladih za bolje sutra. Srednjoškolci su imali priliku da slanjem svojih pisama ukažu na probleme zajednice i svojim predlozima i idejama pomognu u rešavanju istih.

Naravno, Zoranino pismo naišlo je na simpatije mnogobrojnih glasača kao i žirija, nije moglo proći nezapaženo. Zorana je prepoznala potrebe bibliotke „Milutin Bojić“ koja vapi za uređenjem, za održavanjem kulturno-umetničkih manifestacija, za potrebom da bude na raspolaganju svojim sugrađanima.

Naša junakinja je takođe naglasila da druženje uz učenje je bio još jedan razlog njenog predloga jer je evidentno da bi razna predavanja okupila sve vršnjake i doprinela sadržajnijem druženju. Predlog je propraćen idejom da biblioteka bude opremljena kompijuterskim stolovima, štampačima, led projektorima i drugom pratećom opremom. Takođe, dala je zanimljiv i koristan predlog, za organizovanje časova na rumunskom jeziku budući da je Ovča naselje mešovitog stanovništva u kojoj je svaki četvrti stanovnik rumunske nacionalnosti.

Kada sam videla konkurs, setila sam se neiskorišćenog prostora biblioteke u Ovči. Moji vršnjaci bi time dobili prostor za kvalitetnije druženje i priliku da učestvuju u raznim kulturno-umetničkim dešavanjima. Kada se projekat bude realizovao, svi ćemo biti na dobitku, pogotovo mladi, koji u nedostatku bogatijeg sadržaja, svoje druženje često ograničavaju na sedenje u klupicama u parkiću“.- izjavila je Zorana Ljubić, Junakinja iz Ovče.

Zorana je odnela pobedu sa zasluženih 4. 470 glasova i obezbedila svome kraju nadu za bolje sutra i vratila izgubljeni osmeh biblioteci „Milutin Bojić“. Borba za pobedu je do poslednjeg glasa bila neizvesna ali smo uspeli zajedničkim snagama da podržimo projekat i našim glasovima obezbedimo sugrađanima moderan prostor sa kvalitetnijim štivom i edukativnim i kulturnim sadržajem.

Zajedničkim snagama smo uspeli. U znak sećanja na ovu solidarnost i druženje, odlučili smo da u novoopremljenu biblioteku postavimo zid sa ispisanim imenima učesnika akcije, koji ćemo nazvati „Zid lajka““- izjavio je Jovica Krtinić, direktor Bibliotke „Milutin Bojić“.

Mi opet upućujemo zahvalnicu svim sugrađanima leve obale Beograda koji su glasali za predlog naše Junakinje iz kraja. Zorana će još dugo dugo krasiti stranice novina jer je svojim nesebičnim i humanim predlogom ispisala svetliju budućnost naselja Ovče koja nam je na dohvat ruke.

Leave a Reply

Legalizacija na levoj obali skuplja za 1.500 evra - 30.10.2013
Prethodna priča

Legalizacija na levoj obali skuplja za 1.500 evra

Povređena žena u udesu u Kotežu
Sledaća priča

Povredjena žena u udesu kod Koteža

Poslednje od Kultura