in

Legalizacija na levoj obali skuplja za 1.500 evra

Legalizacija na levoj obali skuplja za 1.500 evra - 30.10.2013
Legalizacija na levoj obali skuplja za 1.500 evra - 30.10.2013

Poslanici Skupštine Srbije već mesec dana raspravljaju o predloženom zakonu o legalizaciji objekata ali je izvesno da će zakon biti usvojen već do četvrtka. Predlogom novog zakona je predviđena obimnija projektna dokumentacija i vlasnici objekata će imati veće troškove.

Rasprava o predloženom zakonu o legalizaciji objekata je završena i najkasnije do četvrtka, zakon će biti usvojen i pokazati svoju snagu. Poslanicu su podneli oko 170 amandmana ali Vlada je prihvatila svega dvadesetak i obećala da će legalizacije biti jednaka za sve.

Zakon je doneo olakšicu građanima i omogućio saradnju sa lokalnim samoupravama. Lokalne samouprave će moći da postignu ugovor sa podnosiocima zahteva za legalizaciju i time preuzeti na sebe sve obaveze prikupljanja neophodne dokumentacije. Dok samouprava deluje, vlasnik nelegalnog objekta plaća troškove postupka.

Predloženi zakon manje se tiče olakšica, više pažnje je posvećeno divljoj ilegalnoj gradnji, koja će itekako biti skupa.Legalizacija divlje gradnje, poslovnih prostora zahtevaće malo dublji džep čiju cenu određuje grad, opština i nadoknada koju procenjuje lokalna samouprava.Legalizacija stana od 50 kvadrata koštaće 5.500 €

Legalizacije će biti skuplja u proseku bar za 1. 500 evra zato što zahteva izradu glavnog projekta, koji dosad nije bio obavezan. Legalizacija stana na levoj obali Beograda od 50 kvadrata koštaće čak 5.500 evra. Predviđeni iznos će moći da se plati na mesečne rate i do 20 godina.

Jasno je da zakon ne predviđa olakšice već je cilj da se legalizacije sprovede kao redovna procedura za dobijanje građevinske dozvole i da se konačno zaustavi nelegalna gradnja koja hara Beogradom .

“PitanLegalizacija na levoj obali Beograda skuplja za 1.500 evraje legalizacije je izuzetno važno za građane i ne treba ga politizovati. Predloženi zakon usklađen je s Ustavom i ono što je maksimalno moglo da se izvuče, s obzirom na tešku ekonomsku situaciju u Srbiij. Nažalost, postoje hiljade krivičnih prijava zbog nelegalne gradnje na koje državni organi ne reaguju, a da su lokalne vlasti i inspektorati divlju gradnju godinama tolerisali. To više neće moći!” – izjavio je Ministar građevinarstva i urbanizma Srbije, Velimir Ilić.

Naravno ilegalnoj gradnji bi trebalo stati na put ali i olakšati građanima legalizaciju objekata ali ne podizanjem cene iste. Jedina olakšica jeste saradnja sa lokalnim samoupravama, ako se može nazvati olakšicom, jer građani će platiti troškove postupka.

Jasno je da Ustav baš i nije pokazao svoju idealnu stranu jer donosi više troškova no olakšica građanima Srbije. Mi, naravno smatramo da neke tačke Ustava treba menjati i konačno otvoriti fioku sa krivičnim prijavama i aktivirati bar jednu. U Beogradu je građeno ilegalnih objekata u vrednosti od 100 miliona evra a niko ne reaguje. Lakše je naplatili štetu od poštenih građana koji se čistog obraza bore za svoje parče hleba.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    PKB gradi farmu krava u Padinskoj Skeli

    PKB već skoro godinu dana bira pol teleta

    Zorana Ljubić naša junakinja iz kraja - 30.10.2013

    Zorana Ljubić naša junakinja iz kraja