PKB već skoro godinu dana bira pol teleta

PKB već skoro godinu dana bira pol teleta

3 minuta za čitanje
PKB gradi farmu krava u Padinskoj Skeli

U PKB već godinu dana koriste seksirano seme kako bi dobili žensku telad. Hiljadu doza ovog semena kupljeno iz Viskonsina (SAD), od čuvenog bika Fredija.

Na farmama krava u PKB već uveliko „naručuju“ pol budućeg teleta. Od prošle godine počeli su u inostranstvu da kupuju „seksirano seme“, zahvaljujući kojem unapred biraju da li će se oteliti kravica ili vočić. Praksa pokazuje da se u 90 odsto slučajeva i rodi tele željenog pola.

U PKB teže ženskoj teladi, jer na taj način obnavljaju stado. Takva grla su kvalitetnija, vrhunske genetike i skuplja. Kako nam objašnjava Slavica Bojković Kovačević, direktorka Centra za stočarstvo, kupljeno je 3.000 doza seksiranog semena, a cilj je da se dobije 1.500 teladi.

„Mnogo je bolje obnoviti kravlji fond uz pomoć seksiranog semena, nego kupovati sa strane odrasle krave, koje moraju da prođu karantin, jer bi mogle da unesu neke bolesti u stado“, pojašnjava Slavica Kovačević. I dodaje da se ovo seme isključivo se daje junicama, jer one nisu rađale i nisu imale problema sa reproduktivnim organima. To je bitno da bi osemenjivanje uspelo.“

Seksirano seme uvezeno je iz američke države Viskonsin. Kupljeno je u tamošnjem bikovskom centru. Hiljadu doza uzeto je od bika Fredija, koji je pet godina unazad bio prvi u svetu na toj plodonosnoj listi.

Osim što uvoze seksirano seme, u PKB proizvode i takozvano konvencionalno seme od svojih bikova. Ukupno ih imaju 19, ali je devet priplodnih, koji se koriste.

„Godišnje se od njih proizvede 100.000 doza semena, a potrebe PKB su 45.000 dok se ostatak prodaje. Kod nas su bikovi stari do pet godina, koriste se dok ne daju oko 30.000 doza semena, a onda se menjaju novim. Mogu i duže da se koriste za oplodnju, ali to zavisi od ekonomske isplativosti i da li njihovo seme može da se proda na tržištu. Bikovi ne smeju da budu debeli, već u dobroj kondiciji, pa zato imaju ograđen deo za šetnju“, objašnjava direktorka Centra za stočarstvo.

Uvozno seme je skuplje, ali i bolje

Direktor proizvodnje Ratko Tomić kaže da imaju 8.500 krava, samo holštajn rase, koja je crno-bela i visoko mlečna. Od toga je oko 120 bikovskih majki i za njihovu oplodnju koristimo uvozno seme od najboljih svetskih bikova. Ono je skuplje, ali i bolje. Njihove ćerke su dugovečnije, daju više mleka, lakše se tele i otpornije su na bolesti. Bikovska majka godišnje da oko 12.000 litara mleka.

Izvor: Novosti

Leave a Reply

Zbog kvara deo Koteža nema vode - 27.10.2013
Prethodna priča

Zbog kvara na mreži deo Koteža nema vode

Legalizacija na levoj obali skuplja za 1.500 evra - 30.10.2013
Sledaća priča

Legalizacija na levoj obali skuplja za 1.500 evra

Poslednje od Vesti