Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

PKB gradi farmu krava u Padinskoj Skeli

PKB već skoro godinu dana bira pol teleta

u Vesti od
Bitolj – Restoran i kafana

U PKB već godinu dana koriste seksirano seme kako bi dobili žensku telad. Hiljadu doza ovog semena kupljeno iz Viskonsina (SAD), od čuvenog bika Fredija.

Na farmama krava u PKB već uveliko “naručuju” pol budućeg teleta. Od prošle godine počeli su u inostranstvu da kupuju “seksirano seme”, zahvaljujući kojem unapred biraju da li će se oteliti kravica ili vočić. Praksa pokazuje da se u 90 odsto slučajeva i rodi tele željenog pola.

U PKB teže ženskoj teladi, jer na taj način obnavljaju stado. Takva grla su kvalitetnija, vrhunske genetike i skuplja. Kako nam objašnjava Slavica Bojković Kovačević, direktorka Centra za stočarstvo, kupljeno je 3.000 doza seksiranog semena, a cilj je da se dobije 1.500 teladi.

  PKB prodaje građevinsko zemljište u Borči

“Mnogo je bolje obnoviti kravlji fond uz pomoć seksiranog semena, nego kupovati sa strane odrasle krave, koje moraju da prođu karantin, jer bi mogle da unesu neke bolesti u stado”, pojašnjava Slavica Kovačević. I dodaje da se ovo seme isključivo se daje junicama, jer one nisu rađale i nisu imale problema sa reproduktivnim organima. To je bitno da bi osemenjivanje uspelo.”

Seksirano seme uvezeno je iz američke države Viskonsin. Kupljeno je u tamošnjem bikovskom centru. Hiljadu doza uzeto je od bika Fredija, koji je pet godina unazad bio prvi u svetu na toj plodonosnoj listi.

Osim što uvoze seksirano seme, u PKB proizvode i takozvano konvencionalno seme od svojih bikova. Ukupno ih imaju 19, ali je devet priplodnih, koji se koriste.

“Godišnje se od njih proizvede 100.000 doza semena, a potrebe PKB su 45.000 dok se ostatak prodaje. Kod nas su bikovi stari do pet godina, koriste se dok ne daju oko 30.000 doza semena, a onda se menjaju novim. Mogu i duže da se koriste za oplodnju, ali to zavisi od ekonomske isplativosti i da li njihovo seme može da se proda na tržištu. Bikovi ne smeju da budu debeli, već u dobroj kondiciji, pa zato imaju ograđen deo za šetnju”, objašnjava direktorka Centra za stočarstvo.

  Kontrola zgrada bez upravnika od 29. januara

Uvozno seme je skuplje, ali i bolje

Direktor proizvodnje Ratko Tomić kaže da imaju 8.500 krava, samo holštajn rase, koja je crno-bela i visoko mlečna. Od toga je oko 120 bikovskih majki i za njihovu oplodnju koristimo uvozno seme od najboljih svetskih bikova. Ono je skuplje, ali i bolje. Njihove ćerke su dugovečnije, daju više mleka, lakše se tele i otpornije su na bolesti. Bikovska majka godišnje da oko 12.000 litara mleka.

Izvor: Novosti

Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Vesti

Idi na Vrh