in

Žiteljima Koteža preti zaraza od fekalija

Žiteljima Koteža preti zaraza od fekalija - Lobiranje - 2013-05-13
Žiteljima Koteža preti zaraza od fekalija - Lobiranje - 2013-05-13

Sta­nov­ni­ci Uzdinske i Pakračke ulice u Kotežu su očajni, jer se već nedeljama guše u smradu od fekalija koje naprosto izviru iz kanalizacije kroz šahtu i nesmetano teku kroz ulicu u dužini više stotina metara.

Najveći problem je to što svakodnevno moraju da prolaze pored potoka feka­li­ja na putu ka prodavnici ili poslu, dok deca upravo tim ulicama idu u školu ili vrtić.

Oni već duže vreme upozoravaju nadležne na opasnost od zaraze, ali se rešenje problema ne nazire.

Naša sugrađanka, očigledno revoltirana, nas je kontaktirala, „Molim vas da dođete i vidite kakva nam je ulica (Pakračka), vode je toliko da ne mozemo proći. Idemo komšijama kroz dvorište a kada se oni ograde nikako nećemo moći proći, tada će nam jedino rešenje biti da čekamo neka kola da nas prevezu“.

I dodaje, „Zabrinuti smo za zdravlje naše dece, kao i za svoje, zato što na putu do škole i vrtića prolazimo pored izvora fekalije što iz glavne kanalizacije što iz komšijskog dvorišta, još jednom vas molim da nešto preduzmete zato što ako se ovako nastavi svi ćemo se zaraziti žuticom. Deca na svojoj obući to raznose u obdaništa i školi a zatim opet istim putem do kuće i tako već mesec dana“.

Posetili smo ih i lično se uverili, ne­pri­jat­ni mi­ri­si koji se osećaju prosto štipaju za oči, toliko da su lju­di­ma mal­te­ne po­treb­ne ma­ske da bi iza­šli iz ku­će, dok se deca igraju u ulici a maj­ke prolaze sa beba­ma, jednom rečju jezivo.

Žiteljima Koteža preti zaraza od fekalija - 2013 Žiteljima Koteža preti zaraza od fekalija - 2013 Žiteljima Koteža preti zaraza od fekalija - 2013

Iako na kanalizaciju čekaju više decenija, posle skoro svake kiše septičke jame se izlivaju u dvorišta i kanale uz kuću. Oni se već godinama bore sa poplavama, izlivanjem fekalija iz septičkih jama i podzemnih voda koje se izliju kad god dođe do otapanja snega ili većih padavina. Međutim ovde je problem da se glavna kanalizacija izliva, fekalija pravi potok niz ulice i završava u zapuštene kanale.

Zaraza se oseća u vazduhu

Verovatno svi čekaju da se pojavi žutica pa da reaguju! Žitelji već nedeljama strahuju za zdravlje, fekalije se kanalizacije izliva na ulicu, u njivu, svuda, i slivaju pravo u zatrpane kanale.

Problem je kad sunce ugreje, pa onda isparenje fekalija znači samo jedno – zaraza u vazduhu, što može prouzrokovati epi­de­mi­ju i pojavu žu­ti­ce i drugih zaraznih bolesni u samom na­se­lju.

Saznali smo da su se obratili komunalnoj inspekciju , vodovodu i kanalizaciji, pa čak Beogradskoj Hronici, ali niko ništa nije uradio pa najavljuju radikalnije mere.

JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ je nedavno i navodno sanirao kanalizacioni odvod  međutim već nakon dan dva se pojavio isti problem.

Žiteljima Koteža preti zaraza od fekalija - 2013 Žiteljima Koteža preti zaraza od fekalija - 2013 Žiteljima Koteža preti zaraza od fekalija - 2013

Mi smo ponovo kontaktirali sve nadležne službe kako bi se pomenuti problem rešio. Ukoliko nadležne službe ne preuzmu odgovornost građani će svoje nezadovoljstvo iskazati protestom  i blokadom Zrenjaninskog puta u oba smera gde će uputiti poziv  gradonačelniku i gospodi iz opštine da napuste svoje tapacirane fotelje i slobodno se prošetaju ulicom zaraze.

Pandorina kutija se polako otvara

Jasno nam je da pred svake izbore glavna tema za naselja leve obale Beograda je kanalizacija, ali kao i to da sve ostane na obećanju. Kotež naime u jednom delu ima kanalizaciju ali se u poslednjih nekoliko decenija naselje izgradio i skoro spojilo sa Borčom. Ono što je praksa poslednjih nekoliko godina jeste da su nekadašnje male kućice u ulicama sa kanalizaijom sada višespratne zagrade pa je kanalizaciona mreža preopterećena.

Upravo novoizgrađene kuće i nelegalna gradnja tj. gradnja bez upisa u katasatar znači da je to „ničija“ zemlja i da pojedini delovi tih uli­ca nisu u nad­le­žno­sti JKP „Vo­do­vod i ka­na­li­za­ci­ja

Za sada postoji sekundarna fekalna kanalizaciona mreža u delovima Koteža, Borče i Malog Zbega i te otpadne vode se prikupljaju postojećim kolektorom do crpnih stanica Borča i Kotež i sprovode u Dunav. Ali, mreža je preopterećena i ne može da primi dodatne količine otpadnih voda, a kao konačno rešenje planirano je njeno priključenje na kolektor u Zrenjaninskom putu i crpnu stanicu Krnjača.

Slažemo da postoji problem nelegalne gradnje, bez kanalizacije, ali svakako nadležni moraju rešiti problem ako žele prevashodno da njihovi najmlađi sugrađani budu zdravi.

Kanali umesto kanalizacije

Iako postoje kanali koji služe da odvode kišnicu i drugu vodu jer je poznato da su naselja kao što su Kotež, Krnjača, Borča ispod nivoa Dunava pa su poplave normalna stvar, isti su zatrpani, zapušteni, puni smeća i otpada, zarasli u  trsku i korov, kao idealna legla komaraca i staništa pacova i zmija.

Žiteljima Koteža preti zaraza od fekalija - 2013 Žiteljima Koteža preti zaraza od fekalija - 2013 Žiteljima Koteža preti zaraza od fekalija - 2013

Pokušavamo biti objektivni i pravedni, pa moramo reći da je problem sa kanalima na teretu svih nas ne samo nadležnih službi. Čak i ako primetimo da neko baca smeće niko neće da upozori potencijalnog zagađivača, dok komšija koji isti problem prijavi je „cinkara“ i automatski dežurni policajac u kraju.

Nadamo se da će u što kraćem roku JKP Vodovod i kanalizacija rešiti problem sa fekalijama, da će nadležna inspekcija i komunalna policija sprečiti nesavesne da zagađuju kanal, a opština Palilula u saradnji sa Beogradvodama pokrenuti  čišćenje i uređenje kišnih kanala u Kotežu, a mi više voditi računa o našoj životnoj sredini.

Jedan od osnovnih ciljeva blog/portala leve obale Beograda je da ukažemo na probleme, krtikujemo odgovorne i naravno pohvalimo kad god se uradi nešto dobro, zato se pridruži akciji „LOBIraj i ti„.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

6 Comments

  1. Ovo nije kotez nego Krnjaca, zatim sami su stanovnici krivi sto su se prikljucili na havarijsku cev (nelegalno)… vec dva puta su dobijali naredbu od drzavnih organa da iskopaju septicke jame ali oni vise vole da se kupaju u fekalijama, sta su trazili to su i dobili!

  2. KOTEZ KANALI

    U Veletiskoj ulici ljudi iz septickih imaju provedena drenazna creva u kanale tako da se nocu septicke prazne. Jedan od stanovnika Veletiske to radi javno sa hidrantnim crevima. Kada sam licno podnela prijavu sta se radi u komunalnoj su rekli da ce neko izaci da vidi. Od tada je proslo 6 meseci i niko se nije pojavio. Da li je moguce da Vodovod nemoze da uvede obavezno praznjenje septickih jama i naplati regularnom uplatnicom. Dok to nebude uvedeno u Kotezu ce se osecati jedino miris septickih a cist vazduh nece postojati. Molim Vas da nam pomognete.

Tradicionalna akcija “Za zeleniji Beograd”

Počela tradicionalna akcija “Za zeleniji Beograd”

Palilulska olimpijada kulture 2013 POK

Palilulska olimpijada kulture 2013 je otvorena