Zbog gripa uvedene vanredne mere u vrtićima - www.lobi-info.rs

Zbog gripa uvedene vanredne mere u vrtićima

2 minuta za čitanje

Izolacija bolesne dece, detaljna dezinfekcija soba, igračaka i podova, te povratak mališana isključivo uz potvrdu lekara, neke su od preventivnih mera koje se primenjuju u vrtićima zbog širenja gripa.

 Uveli smo niz pravila i procedura kojih se striktno svi moraju pridržavati – kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Kako je objasnio Gak, neophodno je kod svake promene zdravstvenog stanja dete izolovati iz grupe i o tome obavestiti roditelje, uputiti ga odmah lekaru, a onda pregledati ostalu dece. Grupe u kojima je boravilo jedno dete ili više njih ili osoblje sa tegobama ne smeju se mešati sa ostalim grupama.

Zaposleni kod kojih se uoče simptomi bolesti biće odmah udaljeni sa radnog mesta.

Gak je dodao da je važno obaviti pranje i dezinfikovanje pribora, opreme i nameštaja u prostorijama u kojima je boravilo jedno dete ili više njih ili osoblje sa tegobama. Neophodno je svakodnevno prati i dezinfikovati igračke i boksove za njihovo odlaganje. U ustanovama treba sprovesti vlažno čišćenje podova i tepiha.

Svako dete kod kog su uočeni simptomi bolesti biće odvojeno u prostoriju za izolaciju, a kasnije tu istu prostoriju zaposleni će detaljno oprati i dezinfikovati.

Biće kontrolisani razlozi odsustva dece tako što će se kontaktirati s roditeljima, a narednih dana strogo će se pratiti broj prisutne i odsutne dece. Prijem dece u kolektiv biće odobren samo uz potvrdu pedijatra.

Predsednica Samostalnog sindikata preškolskih ustanova Bosiljka Jovanović smatra da je preporuka o prestanku rada zbog epdemije gripa trebala da važi i za vrtiće.

Leave a Reply

Prethodna priča

Koncert "Čuvari Tradicije" sutra u CK "Vlada Divljan"

Sledaća priča

Od septembra novi autobusi i novi sistem naplate prevoza

Poslednje od Društvo