Ministarstvo zdravlja preporučilo da se produži raspust zbog gripa - www.lobi-info.rs

Ministarstvo zdravlja preporučilo da se produži raspust zbog gripa

1 minut za čitanje

Ministarstvo zdravlja zbog epidemije gripa dalo je preporuku za produženje raspusta. Đački raspust prema prvobitnom planu trebalo bi da traje do 18. februara. Da li će početak nastave biti prolongiran, zavisi od škole do škole.

Već je odlučeno da će đacima u Užicu raspust biti produžen do 22. februara, upravo zbog epidemije gripa u ovom gradu.

Naime, epidemiolozi su izrazili bojazan da će se virus gripa još više proširiti u kolektivima, odnosno kada se deca vrate u škole. Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Batut“ do sada je od gripa obolelo 104.867 pacijenata. Umrlo je 29 pacijenata čija se smrt može dovesti u vezu sa gripom.

Veći broj preminulih od gripa u ovoj godini ne znači da je virus opasniji, nego ranijih godina, već da je „pronašao“ više osetljivih osoba koje nisu bile vakcinisane, a bile su hronični bolesnici ili su imale slabiji imunitet.

Svaki grip mora da se odleži kako se organizam ne bi opterećivao dodatno, a već sa prvim simptomima obavezan je odlazak lekaru, kaže poznati epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

Glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, visoka temperatura preko 39 na koju slabo deluju antipiretici, slomljenost, malaksalost već je prvi signal da se poseti lekar.

Leave a Reply

Prethodna priča

Radno vreme tokom proslave Dana državnosti

Sledaća priča

Konkurs za studentsku praksu i obuku u Crvenom krstu Palilula

Poslednje od Vesti