in

Naučnici su objasnili zašto i kako grip odnosi živote

Virus gripa u Srbiji odneo je do sada devet života, a broj obolelih se od proteklog vikenda naglo povećava. Najviše obolelih je među decom i to onim najmlađima do četiri godine.

Iako su hronični bolesnici među osetljivom kategorijom, domaći lekari upozoravaju da od gripa obolevaju i umiru i mlade, zdrave osobe, zbog čega apeluju da se „ne junače, već da odleže“.

A kako to uopšte može da se umre od gripa? Na to pitanje sveski naučnici nedavno su dali odgovor i ta činjenica je prilično šokantna.

Iako domaći stručnjaci s rezervom uzimaju isključivo grip kao uzrok smrti, već su skloni da to često formulišu kao „smrt izazavana komplikacijama virusa gripa“, slučaj mlade žene iz Niša upravo je potvredio da mlade i zdrave osobe mogu da umru od gripa.

Lekari su saopštili da ona nije bila hronični bolesnik, a da je „smrt nastupila usled respiratorne insufincijencije“, odnosno zbog gripa je došlo do otkazivanja rada pluća.

Kako to grip to ubija

Interesantno objašnjenje dali su nedavno lekari u naučnom časopisu „Scientific American“. U najkraćem, odgovor jeste da u većini slučajeva organizam sam sebe ubija, dok pokušava da se izleči!

Kada virus gripa uđe u organizam, a obično je to preko očiju, kroz nos, ili usta, tada on preuzima kontrolu nad ljudskim ćelijama u nosu i grlu kako bi proizveo sopstvene kopije. Kako je objavljeno, ogromna masa ćelija izaziva snažan odgovor imunološkog sistema, koji šalje bataljone belih krvnih zrnaca, antitela i inflamacijskih molekula da bi eliminisao pretnju.

Takozvane T-ćelije ili ćelije ubice našeg imuniteta, napadaju i uništavaju tkivo zahvaćeno virusom, naročito organe za disanje, gde se virus obično zadržava.Kod većine zdravih osoba, taj proces je delotvoran, tako da se oporave u roku od nekoliko dana ili nedelja.

Ponekad je, međutim, reakcija imunološkog sistema prejaka i uništava toliko tkiva u plućima da u krv više ne dospeva dovoljno kiseonika, što dovodi do smrti. Kako su lekari naveli, taj snažan i potencijalno smrtonosan imunološki odgovor ne izaziva samo virus gripa, već druga ili sekundarna infekcija, koja se nadovezala tokom gripa.

Sekundarne infekcije

Prema istim informacijama, obično dolazi do bakterijske infekcije pluća, često streptokokama ili stafilokokama. Bakterijska infekcija u respiratornom traktu može da se proširi na druge delove organizma i u krvi i čak dovede do sepse i smrti.

Tokom tipične sezone gripa, većina smrtnih slučajeva povezanih s gripom događa se među decom i starijim osobama. Dečji imuni sistem još nije naučio kako da se bori protiv opasnosti, a kod starijih osoba je oslabljen zbog godina i drugih bolesti. I jedna i druga starosna grupa se teško oporavljaju od napada imunološkog sistema na sebe. 

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), pored dece u uzrastu od 6 meseci do 5 godina i starijih od 65 godina, najvećem riziku od razvoja komplikacija, s mogućim fatalnim ishodom izložene su trudnice, zdravstveni radnici i ljudi koji boluju od određenih hroničnih bolesti, kao što su SIDA, astma, dijabetes, oboljenja srca i pluća.

Foto: Blic

 

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Delovi Ovče i Borče danas bez struje zbog radova

Uskoro FEST 2019, projekcije i u CK „Vlada Divljan“