in

Od septembra novi autobusi i novi sistem naplate prevoza

Grad Beograd planira reblans budžeta kako bi se obezbedilo 35 miliona evra za kupovinu novih autobusa u gradskom saobraćaju. Osim 35 miliona evra koje će obezbediti Grad, GSP će iz sopstvenih prihoda obezbediti još 10 miliona evra.

Tender za kupovinu autobusa biće raspisan tokom sledeće nedelje. Zavisno od cene očekuje se nabavka između 210 i 230 novih autobusa. Oni će biti na ulicama grada već od 1. septembra prema rečima Gorana Vesića.

Vesić je naveo da će to biti i uvod u restrukturiranje GSP-a i promena u sistemu naplate karata kako bi se ta naplata povećala.

On je ukazao da Grad daje oko 27 milijardi dinara godišnje za gradski prevoz, od čega se samo oko devet milijardi naplati od karata. To znači da 18 milijardi ide direktno iz budžeta za finansiranje javnog prevoza.

Primera radi, tih 18 milijardi dinara, koliko se daje direktno iz budžeta, vredno je kao 75 vrtića ili 75 škola ili više od 350 novih autobusa.

Gradsko saobraćajno je jedino preduzeće u Beogradu, uz „Sava centar“, koje ima gubitke. Kako objašnjava Vesić, sva druga gradska preduzeća funkcionišu normalno i sa pozitivnim bilansima.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Zbog gripa uvedene vanredne mere u vrtićima

    Veliki deo Borče danas bez struje zbog radova