in

Zakon koji je drastično oštetio porodilje ide na izmenu!

Nepravda prema porodiljama koje su tokom porodiljskog odsustva primale male mesečne iznose, već početkom naredne godine mogla bi biti ispravljevna, najavila je danas ministarka zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović.

Komisija koja je analizirala primenu Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, a na čijem čelu je bila Đukić Dejanović, predložila je Vladi Srbije izmene Zakona što se tiče tri kategorije porodilja.

Predloženo je da zakon bude izmenjen u tri segmenta i da se porodiljska nadoknada obračunava drugačije kod žena koje imaju velike plate, zatim onih koje su radile manje od šest meseci i kod žena koje su tek počele da rade i morale su na bolovanje.

Za žene koje su imale velika primanja predložili smo da njihova osnovica ne bude tri, nego pet plata. 

rekla je Đukić Dejanović.

Na veće nadoknade za trudničko i porodiljsko bolovanje mogu računati i žene koje su se tek zaposlile, a moraju na trudničko bolovanje.

Budžetom za narednu godinu planirano je da za pronatalitetne mere bude utrošeno 650 miliona dinara.

Zakonom o finansijskoj podršci porodica sa decom predviđeno je da za svako prvo dete roditelji dobiju jednokratno 100.000 dinara, za drugo 10.000 dinara dve godine, za treće – 12.000 dinara deset godina i za četvrto 18.000 dinara takodje deset godina.

Srbija svake godine zbog negativnog prirodnog priraštaja izgubi 38.828 stanovnika, što je grad veličine jagodine, Kikinde, Pirota.

Foto: Blic

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Asteriks se vratio u bioskope sa Tajnom čarobnog napitka

Žena teže povređena u strašnom udesu na obilaznici Pupinovog mosta (FOTO)