in

Održan protest „Mame su zakon“, predat predlog izmene spornog zakona

Više stotina ljudi, trudnice, majke sa decom u kolicima, ali i čitave porodice, okupile su se juče u 17.00 časova na Trgu Nikole Pašića, zbog protesta protiv novog Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. sa tog mesta su pola časa kasnije krenuli u protestnu šetnju ka zgradi Vlade Srbije, pod nazivom „Mame su zakon“.

Protest su organizovale mame i trudnice koje su nezadovoljne novim propisima zbog kojih će neke od njih tokom porodiljskog odsustva ili zbog odsustva radi nege deteta primati drastično manje iznose nego do sada.

„Bebe da se rađaju, a sićom nas gađaju“ – jedan od transparenata

Protest je obezbeđivao manji broj policajaca i redara, a duga kolona roditelja sa decom stigla je pred zgradu Vlade Srbije oko 18.00 časova. Iako je ovo bio nepolitički skup, podršku su došli da pruže i neki političari.

Kako je objasnila poslanica Pokreta centra Tatjana Macura, inače jedna od organizatorki skupa, plan je da se izvrši pritisak na Ministarstvo za rad i izmeni se zakon koji je u velikoj meri oštetio veliki broj trudnica u Srbiji i degradirao poziciju majki.

„Beba da cveta, a bolovanje smeta“ – poručuju majke

Trudnice i majke koje su govorile na skupu, objasnile su da je ovo protest protiv diskriminatorskih, neustavnih i neprijatnih članova zakona. navele su da u tom zakonu ima i dobrih rešenja, ali mnoge odredbe diskriminišu roditelje.

Poslanica Tatjana Macura juče je predala predlog izmena Zakona o podršci porodici, koji je sastavljen nakon tribina održanih u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu i Nišu.

Nadam se da će doneti zakon biti izmenjen, da će biti javne rasprave. Mora da se zna da su mame i deca na prvom mestu – zaključila je ona.

Predloženim izmenama, traži se da 12 meseci ulazi u prosek koji se računa pri određivanju nadoknade. Traženo je i da naknada porodiljama ne može biti niža od minimalca, ali da se razmotri i status naknada za žene preduzetnice.

Na kraju skupa, u 19.00 časova Macura je dodala da je ovaj skup tek prvi korak i da majke u Srbiji neće odustati.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Danas i sutra planirana isključenja struje na levoj obali

    „I siromašni imaju san“, besplatna promocija romana u CK „Vlada Divljan“