in

Za zatrpane kanale odgovorni su i sugrađani i država

Posle poplave na levoj obali Dunava, ponovo je postala aktuelna priča o 800 kilometara kanala za odvod, koji su zatrpani smećem, starima nameštajem, olupinama, šutom. 

Oko 800 kilometara kanalske mreže u naseljima Borča, Krnjača, Kotež i celoj levoj obali Dunava, koja pripada gradu Beogradu, u katastrofalnom je stanju.

Kanal Kalovita u Krnjači, obrastao je u korov, a deo je čak ogradila i prisvojila privatna firma. Kontejneri za otpad postavljeni su uz samu ivicu kanala. Olupine, nameštaj i šut plivaju po površini.

U ovom delu imamo četiri prirodna kanala. Jednim od njih, Kalovitom nekad su plovili brodovi – kaže Zoran Janković, predsednik Udruženja „Eko-Pančevački rit“. –

Umesto žabama, ovaj kanal sada je „naseljen“ zamrzivačima, kaučima, nameštajem. Sugrađani se često žale što javna preduzeća ne čiste kanal, a neki od sugrađana su kanal i ogradili.

Četiri metara levo i desno je inspekcijski prilaz i on bi morao da bude potpuno prazan. Na prvom mestu problem prave autoprevoznici koji bacaju šta stignu u kanale. Na drugom mestu su sugrađani, koji sve što im ne treba ovde odbacuju.

Na drugom kraju naselja Krnjača, jedna od poznatih fabrika od kanala je napravila bazen i u njega ispušta svoje otpadne vode. A otpad je napravio talog zbog kog je slivnik zagušen.

Više puta smo prijavljivali, ali vodoprivredni inspektor je samo konstatovao da je uzorak vode u granicama normale. A to što su otpadne vode zabetonirale kanal, nikom ništa – objašnjava Janković.

Prema navodima nadležnih u opštini Palilula, na levoj obali Dunava prostire se oko 650 kilometara kanalske mreže, od kojih 100 kilometara prolazi kroz naselja.

Većina kanala je zapuštena, a nadležnost nad njima preuzelo je JP „Srbijavode“.

Prošle godine očišćeni su Borčanski pretok, kao i kanal Vizelj. To znači da bi ovim tempom sve bilo očišćeno za pet godina.

Međutim, nije dovoljno samo čišćenje. Potrebno je, na primer, da pumpa na Beljarici ubaci svežu vodu, a da borčanska pumpa tu uzmuljanu vodu primi i potom ubaci u Dunav.

Ovako samo ostaje zamuljana voda. Osim toga, prilaz mora da se oslobodi i da svaka kuća potez ispred kanala čisti, jer ga ona i koristi.

Osim što su puni svakojakih stvari, kanali su obrasli u travu i korov visoke i nekoliko metara, koje nadležni nisu pokosili, pa i to smeta protoku vode. Nadležni su mogli barem da pokose kanale ako nisu imali drugi rešenje.

Foto: Novosti

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

U subotu konačno velika akcija suzbijanja komaraca iz vazduha

Jedna osoba povređena u lančanom sudaru na Zrenjaninskom putu