in

Vlasnici zlostavljaju psa na Sebešu

Zlostavljeni pas na Sebešu
Zlostavljeni pas na Sebešu

Aktivisti za zaštitu životinja već duže vreme pokušavaju da spasu psa Akija koji živi na Zrenjaninskom putu broj 117. Pas se nalazi u vlasništvu gazde koji ga muču ne davajući mu hranu i vodu.

Svirepo mučeni Aki, maskota Zrenjaniskog put živi na kućnom broju 117 u vlasništvu nehumanog gazde koji je vezao psa za drvo toliko jako da mu vrat krvari.

Tako jadan, ležeći u blatu, krvareći moli prolaznike za parče hleba.

Mnogi građani leve obale Beograda, pokušali su da mu pomognu, ali bezuspešno. U dvorište ne smeju da uđu od gazde, ponekad ga nahrane bacajući hranu preko ograde. Pozvali su komunalce koji su zaduženi za životinje koji su, naravno, odgovornost prebacili na druge ustanove. I dok se svi ograđuju jadan Aki, umire.

Građani su takođe obavestili inspekciju, koja zbog neznanih razloga nisu želeli da ispitaju slučaj. Zato su građani odgovornost preuzeli na sebe i krenuli u akciju „Spasimo Akija“. Na stranici „Alojzov blog“, gde je objavljena fotografija mučenog psa, brojni su komentari na račun vlasnika ove životinje, a objašnjene su i okolnosti pod kojima živi.

Dotične fotografije izazvale su burne reakcije građana ali ne i institucija zaduženih za zaštitu životinja. Neki su čak nudili novac vlasnicima u zamenu za Akija, ali svirepi mučitelji ni da čuju. Jedino rešenje, koji građani vide, jeste krađa psa iz dvorišta mada je zakonom zabranjeno upadanje na tuđi posed.

Podsećamo, veterinarska inspekcija sa sedištem u Omladinskim brigadama broj 1, je zadužena za zdravstvenu zaštitu životinja i reprodukciju. No, u veterinarskoj inspekciji su rekli da je „bukvalno nemoguće da neko odmah reaguje“, već treba da se pošalje pisana prijava na adresu resornog ministarstva uz nalaz veterinara da je pas zaista „kako kažete, zlostavljan“. Na pitanje kako, na primer, da dovedemo veterinara i kako da sprečim čoveka da sistematski prebija svog psa, da ga lancem oko vrata ubije, oni su  odgovorili da je „zakon, jednostavno, takav”.

Komunalna policija obavlja poslove koji se odnose na neposredno održavanje komunalnog i drugog zakonom uređenog reda od značaja za komunalnu delatnost, na mestu održavanja reda, sprečavanjem narušvanja, odnosno, uspostavljanjem narušenog komunalnog reda, a naročito: kontrola održavanja komunalne zoohigijene i načina držanja i izvođenja kućnih ljubimaca.

Pored svega u Beogradu postoje mnoga savetovališta za zaštitu životinja, kao što je  “Pravno savetovalište za zaštitu životinja ORCA”.

Ponižavajuće je i sramno, da toliko institucija imamo za zaštitiu životinja, koje su osnovane radi prebacivanja odgovornosti sa jednih na druge. Dok životinja umire, krvareći u blatu institucije u Beogradu se svađaju jer ne mogu da se dogovore u čijoj je to nadležnosti.

Ceo sistem je napravljen da niko nije nadležan i ne može ništa da uradi. Komunalna policija ne sme da uđe u dvorište, ali komunalni inspektor sme. Inspektor ne sme da legitimiše, ali komunalni policajac sme. Niko od njih nije obučen i ne sme da utvrđuje zdravlje životinje već moraju da pozovu veterinarskog inspektora. Pa tako niko ne može da oduzme životinju a svi zajedno kažu “To nije u našoj nadležnosti”.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

6 Comments

  1. Ne treba zvati komunalnu policiju , vec policiju. I ako vas i policija zavlaci, traziti broj znacke i ime i prezime policajca koji se javio. I tu je naravno Veterina Beograd.

  2. Da li je taj gazda psa zaista toliko strasan lik kad niko ne sme da udje i jednostavno uzme psa.Dok se on snadje i pozove policiju osoba i pas mogu biti daleko.A i ako nesto pokusa zna se,kako on prema psu tako i covek prema njemu.

  3. Било би лепо кад би ставили тачну адресу, ја живим на Себешу, ал је свака 3 кућа 117 или 133, овог треба за дрво, јадан кер!

  4. u borci ima isuvise lutalica koji ljubitelji zivotinja nemarno i bahato ostave na ulici gde su pretnja ljudima. nisu krive zivotinje vec ljudi. cesto se desava da pas ujede nekog, vlasnici pasa ne ciste za svojim ljubimcima(igrackama), nikad u boric, bgd-u nisam videla da vlasnik pocisti za svojim psom?!
    u civilizovanim zemljama je nedopustivo da setate psa bez brnjice i povodca, svuda se postuje red – tisina, vreme za odmor – ovde kao da zive divljaci!
    nisam imala priliku da vidim ni jednog lutalicu osim kod nas a proputovala sam aziju, eu, ameriku I australiju. stvarno su pojedini vlasnici zivotinja ovde vece zivotinje od istih.

  5. Zelim da se zahvalim svim dobrim ljudima koji su brinuli sve ove dane za mene i moju sudbinu . Imao sam srecu da naidjem na dobru porodicu koja me je splasila i zbrinula mi rane , sa puno muke presekla i skinula lanac sa katancem koji mi je bio dubooko urezan u vrat. Sada sam jako srecan , kupam se u reci i ne znam kada mi je dosta . Dobro se oporavljam i ugojio sam se . Bivsim vlasnicima zelim da porucim da zadrze ono bure i prazne cinije ! Takodje zelim da se zahvalim Alojzu koji je pokrenuo pricu o meni i promenio mi zivot!Kako sada izgledam mozete videti na mom profilu-http://www.facebook.com/aki.labrador.12 🙂

PKB gradi farmu krava u Padinskoj Skeli

PKB gradi farmu u Padinskoj Skeli

Tradicionalna akcija “Za zeleniji Beograd”

Počela tradicionalna akcija “Za zeleniji Beograd”