in

U PKB-u zbog sadnje paradajza rasprodaja zelene salate

U PKB-u rasprodaja zelene salate zbog sadnje paradajza-2015

Zelena salata je najotpornije zimsko povrće i uveliko se bere u plasteniku gazdinstva „Hortikultura“ Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) a zatim šalje u prodaju u obližnje kioske u Padinskoj Skeli ali i u njihovu zvaničnu prodavnicu u Bulevaru despota Stefana.

Osim sočnih listova ove vitaminske biljke na police pristižu keleraba i mladi crni luk ali i rasad paradajza. Cene su 20-45 dinara u zavisnosti od toga šta poželite da pazarite.

Zelena salata „najžilavija“ je, prema rečima zaposlenih, u plasteniku. Trpi čak -8° Celzijusovih ali ne više dana. Prostire se duž skoro nepreglednih redova u jednom od plastenika „Hortikulture“.

„Svi koji požele da je probaju možda prvi put ove godine mogu da je kupe za 40 dinara po komadu“, kaže rukovodilac gazdinstva „Hortikultura“, inženjer poljoprivrede i ratar Rade Đurović.

U PKB-u rasprodaja zelene salate zbog sadnje paradajza-2015
Za pet dinara više ljubitelji mogu da pazare i jednu stabljiku paradajza u saksiji. Na lageru je oko 10.000 komada, dok se ostatak sadi u plasteniku do onog u kome je salata.

Nekoliko radnica nosilo je gajbice rasada do redova spremnih da prihvate nove stanare. Po propisanoj udaljenosti od 40 centimetara ubacivale su pažljivo stabljike sa razvijenim korenom. Do sada su posadile skoro 20 ari – polovinu predviđenog zemljišta, a prvi crveni plodovi biće krajem jula.

„Svaka stabljika paradajza može da ima rod od čak sedam kilograma ako je ne ozlede jači mrazevi jer mu je donja granica izdržljivosti oko pola stepena ispod nule“, ističe Đurović.

Prosečna cena za kilogram biće 62 dinara ako ne bude obilnih padavina, poplava, ekstremnih suša i temperature ispod -15° C.

U PKB-u rasprodaja zelene salate zbog sadnje paradajza-2015
Nekoliko metara dalje Đurović ponosno pokazuje kelerabu pored redova crnog luka.

„Nju sada prodajemo 40 dinara po komadu a vezu luka po 20″, naglašava.

Osim povrća „Hortikultura“ se bavi i ukrasnim biljkama. Mirisni dan i noć, kojeg je posađeno čak 10.000 korenova, „lovio“ je poglede.

„Počeo sam oživljavanje i ledenih muškatli. Zasadili smo i begonije, lepog Jovu, petlovo kreslo, prkos egzotičnih boja…“, rekao je Đurović za „Novosti“.

Skoro svaki ćošak dva plastenika od po hektar bio je ispunjen a Rade i vredni radnici nastavljaju da proizvode povrće i cveće za sugrađane po, kako kaže, najvišim evropskim standardima.

Izvor: Novosti

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Danas isključenja struje u Borči, Krnjači, Kovilovu, Padinskoj Skeli i Glogonjskom ritu-2015-02

Danas isključenja struje u Borči, Krnjači, Kovilovu, Padinskoj Skeli i Glogonjskom Ritu

Avion za prskanje komaraca - LOBI

Malo je nedostajalo da ovog leta pošaljemo komarce u istoriju