in

U Beogradu 1.112 ležećih policajaca a u Borči stotine

Nismo ih brojali jer bi nam trebali dani ali samo ovako na prvu možemo reći da ih ima barem 100 u najvećem naselju na levoj obali – Borči.

„Ležeći policajci“ su jedna od najčešćih mera bezbednosti učesnika u saobraćaju, posebno dece pešaka, a mi ih u našoj prestonici imamo čak 1.112 na ulicama.

Najviše ovih prinudnih usporivača vozila nalazi se u zonama pešačkih prelaza i u neposrednoj blizini osnovnih škola i vrtića, a iz Sekretarijata za saobraćaj tvrde da njihov broj svakodnevno raste zahvaljujući inicijativama građana, institucija i ustanova.

Upravo zbog „ležećih policajaca“ u blizini OŠ Jovan Ristić u Borči ista je dobila titulu „najbezbednija osnovna škola u Beogradu“.

Mišljenja građana su podeljena, ali sudeći po komentarima kada smo objavili vest o sve većem broju istih na ulicama Borče može se reći da većina podržava ovu akciju.

„I treba tako svuda u svaku ulicu, bar 2, jer nam je takva vozačka kultura“ napisao je Aleksandar.

Dok Ivan kaže, „Ležećih policajaca nenormalno mnogo, kao da radimo testiranje vozila. Kakav nam je vozni park odpadat će točkovi i amortizeri“.

Pravo podnošenja zahteva za postavljanje „ležećeg policajca“ otvoreno je za sve građane.

– Inicijativu mogu da podnesu građani, institucije i ustanove – tvrde iz Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda. – Zakonom je propisana obaveza upravljača puta da u zoni škole primeni posebne mere, uključujući i fizičke prepreke, zbog čega se broj fizičkih prepreka za usporavanje i povećava, mimo zahteva građana.

Ležeći policajci na ulicama mogu biti od gume ili asfalta. Alsfalt je jeftinije rešenje to je sigurno jer gumene među novim nismo videli. Kažu da se prepreke visine do tri centimetra primenjuju na ulicama kojima saobraćaju vozila javnog prevoza. Pitamo sugrađane da li postoji takav u Borči?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Posle 15 godina u baraci dobijaju svoj dom - 2015

Posle 15 godina u baraci u Krnjači napokon dobijaju svoj dom

Sugrađanin iz Borče odjavio grejanje, a njegov račun raspodeljen na komšije