in

Posle 15 godina u baraci u Krnjači napokon dobijaju svoj dom

Posle 15 godina u baraci dobijaju svoj dom - 2015

Porodica Žeželj, izbegla iz Knina, napustiće najzad kolektivni centar u naselju Krnjača. Nije važno kako stan izgleda, ni koliko je od centra – kaže Đuro Žeželj

Mira Žeželj ovih dana nestrpljivo gleda u kalendar okačen o zid trošne barake kolektivnog centra u Krnjači. Ona će se krajem meseca, sa svojom porodicom, posle 15 godina provedenih u prihvatnom centru za raseljene i proterane, preseliti u pravi dom o kom mašta od kada je, pre 20 godina, izbegla iz Hrvatske.

Pedesetogodišnja Mirjana sa suprugom i sinovima živela je do rata u mestu Strmica, u Kninu. „Oluja“ ih je proterala u Srbiju. Prvo u Šabac, gde su živeli neposredno nakon bega iz Hrvatske. Privremeni smeštaj su, zatim, pronašli u radničkim barakama građevinskog preduzeća „Ivan Milutinović“ u Krnjači.

– Taj „privremeni život“ potrajao je, evo, već 15 godina – priča nam Mira koju su novinari Novosti zatekli, kako u sobičku od 20 kvadrata priprema ručak. – Mnogi koji su sa nama napustili svoje domove uspeli su u međuvremenu da se snađu, skuće… Mi ćemo, ako se ponovo nešto ne izjalovi, sledeći mesec dočekati u stanu, gde ćemo, nadam se, živeti kao ljudi, a ne kao psi…

Porodica Žeželj nekoliko puta je konkurisala za stambeno zbrinjavanje raseljenih iz Hrvatske. Tek pre godinu dana, njihovo ime našlo se na listi onih koji će od Komesarijata za izbeglice dobiti stan u Velikom Mokrom Lugu.

– Već deceniju i po nam obećavaju da ćemo izaći iz ovih memljivih baraka – kaže Đuro, jedan od dva Mirjanina sina. – Ja sam pola svog života proveo ovde i već sam počeo i gubiti nadu da ćemo, ikada, ponovo, imati svoj krov nad glavom. Sve ove godine osećali smo se zaboravljeno, odbačeno, usamljeno… Često sam imao utisak da moju muku razumeju jedino ovi ljudi ovde, koje je zadesila ista sudbina kao i moju porodicu.

Stan u koji će se preseliti, Žeželji još nisu videli. Nije im, kako kažu, ni bitno kako izgleda, ni koliko je daleko od grada. Samo da imaju svoje kupatilo koje ne moraju da dele sa još 30 ljudi.

Još 92 porodice čeka rešenje krova nad glavom

Zemljaci sa kojima je ova porodica godinama delila, ne samo životni prostor, već i muku, ružna sećanja na rat, izbegličke kolone i teško preživljavanje biće im komšije i u novom naselju, gde će se skućiti.

U Krnjači su, sada, ostale još 92 porodice, sa oko 300 članova koji će, prema obećanjima nadležnih, takođe dobiti uskoro krov nad glavom.

Zatvaranje centra do kraja 2016. godine

Iz donatorskih sredstava do sada je obezbeđeno 60 stambenih jedinica, dok se još 60 stanova očekuje do kraja 2016. godine, do kada će i svi stanovnici ovog kolektivnog centra biti zbrinuti. Predviđeno je da se stanovi grade u Kamendinu i Velikom Mokrom Lugu, gde je već završeno 20 domova za izbegle i raseljene.

Izvor: Novosti

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Priznao ubistvo taksiste i sveštenika u Glogonjskom ritu

Priznao ubistvo taksiste i sveštenika u Glogonjskom ritu

U Beogradu 1.112 ležećih policajaca a u Borči stotine