in

Struja poskupela od 1. oktobra

Prema ranijoj najavi, s kraja avgusta ove godine, Agencija za energetiku Republike Srbije odobrila je zahtev Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije da struja od 1. oktobra poskupi za 2 odsto.

U saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike navodi se da to predstavlja samo usklađivanje cene za deo inflatornog kretanja, te da je ovo najmanji procenat poskupljenja električne energije u Srbiji koji su nadležne institucije odobrile.

Dalje se navodi da će projekciono po prosečnom domaćinstvu račun za struju biti skuplji za oko 68 dinara.

Kada pogledamo po svim stavkama, najveći procenat poskupljenja odnosi se na cenu kilovat časa (kWh) u kategoriji široke potrošnje za domaćinstva i male kupce i iznosi oko 2,1% dok će potrošači na niskom naponu cenu kilovat časa plaćati skuplje za između 1,9 i 2 odsto.

Korisnici koji električnu energiju koriste za javno osvetljenje (kao što su rasvete na otvorenom, osvetljenje prolaza, svetleće reklame i sl.) dobiće čak i jevtinije cene kilovat časa za nešto više od 0,2 odsto.

Cena troška garantovanog snabdevača je poskupela za 1,9% i sada, umesto 130,31 dinara iznosi 132,76 dinara.

Iako je iz kontrolisanih medija pompezno najavljivano i obećavano da, po trogodišnjem planu poslovanja EPS, struja neće poskupljivati, to izgleda ne znači da su cene zamrznute nego su samo prilagođene procentu rasta inflacije.

Svakako, ni poskupljenje koje je Međunarodni monetarni fond predlagao da budu između 7 i 10 odsto, ni prihvaćeno poskupljenje od 2 odsto se neće mnogo odraziti na situaciju u kojoj se nalaze stanovnici naselja sa leve obale.

Pritužbe na iznose računa su svakodnevnica, napon na mreži nije prilagođen domaćinstvima i aparatima i često se dešava da je mnogo ispod propisane vrednosti, što je uzrok veće potrošnje (a samim tim i većih iznosa na računima), kao i redovnih kvarova električnih uređaja u domaćinstvima.

Kada se na to dodaju i česti kvarovi na mreži i učestala isključenja struje na koje su svi građani leve obale, nažalost, već i navikli, cena kilovat časa je najmanje bitna.

Ono što je bitno za sve, a to su stabilizacija isporuke električne energije i ulaganja u infrastrukturu mreže, je tema o kojoj svi iz EPS ćute i nemamo nikakvu najavu o tome da li će se nekad ostvariti napredak na tom polju.

Dok se to ne desi, sve što možete učiniti je da pratite servisne informacije o planiranim isključenjima struje i potrudite se da zaštitite svoje električne uređaje od tuđeg nemara.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Šta napisati? Što se tiče Leve obale Dunava sve je jasno. Mi smo već godinama totalno zapostavljeni a posebno Krnjača, koja je na samo 5-6km. od strogog centra Beograda. To što svaki čas nema struje i vode, na to smo već navikli. A što se tiče poskupljenja struje, ne znam šta da kažem. Čim struja poskupi, odmah kreću i ostala poskupljenja. To je veći problem. Takođe, čim skoči vrednost evra, sve poskupi a sad kad mu je pala vrednost, nikom ne pada na pamet da spusti cene. Što se malo država ne pozabavi time? Narod je gladan, izgubljen, nemoćan a cene rastu. Što se tiče Elektro distribucije, to je najveće zlo u našoj državi. Niko im ništa ne može i rade šta hoće. Ko od nas običnih ljudi može da shvati šta znače sve one stavke na računu za struju? Kažu, struja nam je naj jeftinija u regionu. Tačno, ali samo kad se pogleda cena kw. A one silne stavke…. to je strašno. Isto je bezobrazluk to što je jeftina struja samo noću od ponoći do ujutro u 8h. Znači ne treba da spavamo, već da celu noć kuvamo, peremo, peglamo, usisavamo…. isl. A sutra da dremamo na poslu ili na fakultetu. Ranije je bila jeftina struja bar vikendom i mislim i par sati popodne.

Na Zadušnice bolje javnim prevozom

Odnošenje kabastog smeća ovog vikenda