in

Stražari u zatvoru u Padinskoj Skeli prinuđeni da čiste za zatvorenicima

Zaposleni u novom zatvoru u Padinskoj Skeli zbog mobinga su podneli jednu od najmasovnijih tužbi protiv državnih organa.

Njih 114 tužilo je Ministarstvo pravde, Upravu za izvršenje krivičnih sankcija i Kazneno-popravni zavod Beograd zbog zlostavljanja na radu, koje prema njima, kako tvrde u tužbi, sprovodi direktor te ustanove.

Novi zatvor u Padinskoj Skeli pre četiri godine je otvoren kao jedan od najbezbednijiih na Balkanu. Moderan je i sa evropskim standardom smeštaja zatvorenika (Pročitajte članak „Srpski Alkatraz„). 

S druge strane, stražari, kako tvrde, do danas nisu dobili prostoriju za odmor sa dnevnim svetlom i svežim vazduhom.

„Smena nam traje 12 sati. Rizik sami možete proceniti. Svako od nas mora raditi sa tim licima koja su na 35-40 godina osuđena. Bilo šta da urade, bilo šta da se desi, oni ne mogu dobiti veću kaznu nego što imaju“, kaže Zvonko Tomašević iz Samostalnog sindikata KPZ Beograd.

Stražari Policija Padinska Skela KPZ Zatvor Alkatraz

„Znači, neko treba da dođe da radi 12 sati, dnevna ili noćna smena, i da u tih 12 sati nema ni odmor u toku dana, nema ni pauzu za doručak. Onemogućeno mu je da to uopšte obavi“, pojašnjava Dragoljub Kuridža iz Jedinstvene sindikalne organizacije zaposlenih u KPZ.

Štednja i manji broj zaposlenih nagnali su upravnika da stražarima dodeli i nova zaduženja kao što je čišćenje prostorija pred osuđenicima ali i deljenje lekova umesto medicinskih radnika koji nedostaju.

„Tačno je da oni ne mogu da jedu na svom radnom mestu ali ne mogu ni da napuste svoje radno mesto za vreme te pauze jer nema dovoljnog broja zaposlenih“, kaže Slađanka Milošević iz Sindikata pravosuđa Srbije.

Oni dodaju i: „Zar dolikuje jednom pripadniku službe obezbeđenja, koji nosi uniformu, zastavu i grb Srbije da nosi kofu, džoger, saginje se, nosi prljave krpe i ostalo? To treba da rade osuđenici ili zaposleni koji bi trebalo da budu zaposleni da to rade. Međutim, zbog štednje i zabrane zapošljavanja njih nema.“

Juče je ministar pravde Nikola Selaković na pitanje novinara RTS-a rekao da Ministarstvo pravde još nije dobilo tužbe.

„Kada dobijemo tužbe, mi ćemo na njih odgovoriti“, rekao je Selaković i poručio da će se svi problemi u sistemu rešavati kroz dijalog.

Za sledeću nedelju dogovoren je sastanak direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milana Stevovića sa predstavnicima sindikata, na kojem će tema biti njihove nesuglasice sa upravnikom najnovije kazneno-popravne ustanove s maksimalnom bezbednošću.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Rekonstrukcija i proširenje pijace u Borči-2015

    Rekonstrukcija i proširenje pijace u Borči

    Beko osvežava košarkaški teren u Borči, LOBI

    Pobedili smo! „Beko“ osvežava košarkaški teren u Borči