in

Luka Beograd stiže na levu obalu Dunava

Stiže Luka Beograd na levu obalu Dunava - 2014

Dr Nebojša Stefanović, direktor Urbanističkog zavoda Beograda, najavio je novi sistem urbanizacije, koji će sve industrijske zone izmestiti iz grada. Luka Beograd biće premeštena u Pančevački rit ili na prostor oko Velikog Sela ali konačnu reč imaće republičke i gradske vlasti.

Urbanistički haos nastao višedecenijskim nemarom polako ali sigurno počinje da se rešava. Sve industrijske zone biće izmeštene iz grada a oslobođeni prostor će se transformisati u komercijalno-stambene sadržaje.

Velika promena u urbanističkom smislu vezana je za Luku Beograd koja će ubuduće poslovati na manjoj površini. Sve će biti isto dok će prostor gde se nalaze magacini i fabrika biti tranformisan.

U opticaju su dve lokacije za premeštaj Luke Beograd – Pančevački rit ili Veliko Selo, ali konačnu odluku će doneti republička i gradska vlast.

Strateški projekat za most Zemun-Borča i Pančevački rit

Urbanistički zavod Beograd već je uveliko počeo planove za detaljnu regulaciju strateških projekata kao što su Severna i Spoljna magistralna tangenta koje se protežu od mosta Zemun-Borča do Pančevačkog puta.

„Radimo planove i za unutrašnji magistralni poluprsten, od Mosta na Adi, tunelom ispod Topčiderskog brda do Autokomande, pa urbanim jezgrom do Pančevačkog mosta”, priča dr Nebojša Stefanović.

Dr Stefanović je najavio i novu glavnu autobusku stanicu u Novom Beogradu i još šest manjih terminala na obodima prestonice. U planu je da se naprave manje autobuske stanice sa dolaznim i odlaznim peronima na još šest lokacija.

Nove autobuske stanice, prema ovom planu, nalaziće se u Zemunu kod novog mosta, na Trošarini, u Železniku, u Ustaničkoj ulici, kod Bogoslovije i na Banovom brdu.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Naše Borčanke, sestre Moldovan osvojile srebrnu medelju - 2014

Naše Borčanke sestre Moldovan osvojile srebro

Vrtići na levoj obali prebukirani

Vrtići na levoj obali prebukirani