in

Vrtići na levoj obali prebukirani

Vrtići na levoj obali prebukirani
Nove cene vrtića u 2015.godini 9.1.2015.

Upis mališana u vrtiće počeo je danas a Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu najavio je da će trajati do 16. maja. Međutim, vrtići na levoj obali su već prebukirani tako da će i ove godine upis mališana biti ravan naučnoj fantastici.

Mesec maj svake godine je zadužen za permanentne glavobolje roditelja i smanjenje kućnog budžeta jer počinje upis mališana u vrtiće. I ove godine roditelji će morati da pronađu alternativu za čuvanje dece jer su predškolske ustanove i dalje prebukirane.

Nedovoljan kapacitet državnih vrtića decenijski je problem kojim država ne želi da se bavi. Iako je vrtić jedan vid dečje socijalizacije, koji zahteva strateško ulaganje, investicija u budućnost na našim prostorima nije toliko primamljiva.

Dok se naša naselja bore sa problemom kapaciteta, završavaju se gradnje tri obdaništa – u Bloku 61, naselju Stepa Stepanović i Stublinama, a rekonstruiše se i objekat „Ciciban“ na Voždovcu te će za najmlađe Beograđane biti obezbeđeno još 1.000 novih mesta.

Cena mesečnog boravka je od 593 do 9.705 dinara

Briga i vaspitanje mališana u obdaništima koštaće roditelje između 593 do 9.705 dinara. Oni koji po prvi put budu upisivali decu u vrtić moći će da ostvare pravo na regresiranje troškova.

Grad je obezbedio mnogobrojne popuste a ekonomsku mesečnu cenu od oko 20.000 dinara niko ne plaća jer Grad godišnje subvencioniše sa 9,3 milijarde dinara.

Što se tiče neophodne papirologije, roditelji su dužni da podnesu izvod iz matične knjige rođenih za dete koje se upisuje, kao i za ostalu decu. Spisak dodatnih dokumenata može se naći na sajtu gradske uprave, gde je navedeno šta je sve potrebno za određene kategorije roditelja.

Vrtići na levoj obali prebukirani - 2014

 Liste primljene dece najkasnije za tri nedelje

Liste primljene dece biće objavljene najkasnije tri nedelje posle završetka konkursa. Ukoliko roditelji budu nezadovoljni, imaju pravo da ulože žalbu upisnoj komisiji u roku od osam dana a ako ni tad ne budu zadovoljni, žalbu mogu uputiti i drugostepenoj mešovitoj komisiji.

Prioritet prilikom upisa imaće deca iz posebno osetljivih kategorija – bez roditeljskog staranja, sa invaliditetom, iz socijalno nestimulativnih sredina, pripadnici romske nacionalne manjine, žrtve nasilja u porodici, deca iz sigurne kuće i deca bez državljanstva. Takođe, prednost će imati mališani čiji su roditelji nezaposleni.

Po svemu sudeći, problem kapaciteta će kao i do sada ostaviti nezadovoljne mnoge mame i tate. Za veliki broj mališana mesta u vrtićima neće biti jer su ustanove prebukirane a privatni vrtići papreno skupi.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Stiže Luka Beograd na levu obalu Dunava - 2014

Luka Beograd stiže na levu obalu Dunava

Deca OŠ Stevan Sremac nisu otrovana hranom iz pekare - 2014

Deca OŠ „Stevan Sremac“ nisu otrovana hranom iz pekare