Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Stanovi u Ovči gotovi do kraja godine

u Vesti od
Tara – T2

Do kraja godine u Ovči biće završena izgradnja 235 stanova za izbegličke porodice, u okviru Regionalnog stambenog projekta, dok bi u još pet opština Srbije trebalo da počnje izgradnja još 120 izbegličkih stanova.

Regionalni stambeni projekat je zajednički program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije uz podršku Razvojne banke Saveta Evrope, OEBS-a i UNHCR-a.

Njegovim realizovanjem, rekla je pomoćnik komesara u Komesarijatu za izbeglice i migracije Popović Roko, trajno će se rešiti stambeno pitanje za najugroženije porodice, koje su izbegle iz ratom pogođenih zemalja bivše Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Što se Srbije tiče, objasnila je, trenutno se gradi 235 stanova u Ovči, a počinje i izgradnja 120 stanova u pet opština Srbije, Vršcu, Kruševcu, Paraćinu, Prokuplju i Sremskoj Mitrovici, rekla je Popović Roko i najavila da se kraj izgradnje započetih stanova očekuje do kraja godine, do kada će početi i izgradnja 120 stanova.

Zanimljivo:  Zbog radova na Pančevacu izmene saobraćaja BG voza, ljudi čekali uzalud

Regionalni projekat inače predviđa stambeno zbrinjavanje za ukupno 5.200 porodica, odnosno 15.000 ljudi.

Do sada je, kaže ona, potpisano ugovora u vrednosti od blizu 90 miliona evra za preko 4.000 stambenih rešenja, a program se sprovodi na celoj treritoriji Srbije u 117 opština.

U 49 opština planira se, objasnila je, izgradnja stanova, dok se u ostalim dodeljuju paketi građevinskog materijala, kroz dodelu montažnih kuća i kroz kupovinu seoskih domaćinstava.

Iz Komesarijata su, kazala je Popović Roko, zadovoljni dosadašnjih rezulatima, posebno s obzirom na sve prepreke s kojima su se u počektu susretali.

„Ukupni rezultati do sada su dobri imajući u vidu da se u početku dosta radilo na tome da opštine imaju dovoljno kapaciteta i podrške da bi kapacitet sami sprovodili na svojoj teritoriji“, navela je.

Zanimljivo:  Uklonjena ambrozija i otpad nedaleko od vrtića Dunavska bajka

Do sada je obezbeđeno, podsetila je 700 stambenih rešenja u četiri tipa. Naime, dodeljene su montažne kuće, dati su paketi građevinskog materijala i kupljene seoske kuće. Do kraja godine se, najavila je, očekuje završetak izgradnje stanova.

Osim Ovče, u Beogradu će se graditi još stanova u opštini Kamendin, najavila je Popović Roko.

Vrednost projekta onakva kakav je on pripremljen na samom početku bila je 583 miliona evra, rekla je, a na donatorskoj konferenciji održanoj 2012. prikupljeno je polovina sredstava, oko 260 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Povezane teme:

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Vesti

Idi na Vrh